Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Burgerschap, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Ignace Pollet

Biografie

Ignace Pollet (1959) is socioloog en schrijver. Hij voert momenteel opdrachten uit rond de arbeidsmarkt en Noord-Zuid problematieken bij HIVA KU Leuven, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving. In vorige levens was hij backpacker en fietser. Als schrijver publiceerde hij drie romans en twee verhalenbundels. In zijn werk plaatst hij de levens van gewone mensen in een maatschappelijk spanningsveld, onderhevig aan overweldigend lawaai, sluipende pandemieën of een dystopisch controlerende overheid. Voor de personages bieden humor of serendipiteit vaak een uitkomst. Ignace schrijft uit noodzaak: hij schrijft verhalen die volgens hem moéten geschreven worden. De mens wordt geboren in een wereld waar hij niet om gevraagd heeft, maar kan het leven als een geschenk zien en er het beste van maken. Maar het toeval is een grillige vorst: de kaarten kunnen ook verkeerd vallen. Schrijven is voor Ignace als jazz. Je kiest een motief en borduurt erop verder, steeds intenser, tot je uiteindelijk samen één wordt en er een verhaal ontstaat.

Uitgelichte titels

Cover van boek Lichaamsvreemd

Lichaamsvreemd

Cover van boek Lawaaivluchteling

Lawaaivluchteling

Lezingen

Ignace geeft lezingen rond de thema’s die bij zijn boeken aansluiten. Zijn laatste roman ‘Lawaaivluchteling’ (AquaZZ, 2022) gaat bijvoorbeeld over alomtegenwoordig lawaai en in zijn vorige werk, ‘Lichaamsvreemd’ (Kramat, 2017), speelt een pandemie een grote rol. Het boek is drie jaar voor de coronacrisis geschreven en gaat over een overheid die hypercontrolerend te werk gaat bij haar vaccinatiecampagne, wat tot grote maatschappelijke spanningen leidt. Zijn roman ‘Kaffa’ (Boekenplan, 2012) gaat dan weer over de illusies en desillusies van ontwikkelingssamenwerking, en wat dat met een individu doet. In de verhalen in ‘Van de radar’ (Brave New Books, 2018) verdwijnen de personages gewild of ongewild en is de zoektocht naar verbinding tot mislukking gedoemd. Naast deze thema's kan Ignace ook spreken over het schrijfproces en over hoe het is om een kleine auteur te zijn. Tussendoor leest hij ook voor uit zijn werk.

 

Een andere optie is een lezing waarbij Ignace in interactie gaat met enkele personen die zijn boek hebben gelezen, of een lezing in samenwerking met een andere auteur waarbij ze elkaar interviewen en elkaars werk becommentariëren.

Praktisch

  • Een lezing van Ignace duurt een halfuur tot een uur.

Neem contact op met Ignace Pollet

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.