
Herman Leenders
Biografie
Herman Leenders (1960) debuteerde als dichter met 'Mijn landschap, een beeldinventaris' (Yang) in 1982. Zijn volgende bundel, 'Ogentroost' (De Arbeiderspers, 1992), liet tien jaar op zich wachten en werd beloond met de C. Buddingh'-prijs en de H. C. Pernath-prijs. Daarna volgden er nog vijf andere dichtbundels. Zijn prestaties als dichter leidden ertoe dat hij werd aangesteld als vrije Brugse stadsdichter voor de periode 2016 – 2017. Herman verzamelde zijn poëtisch werk in ‘Het huis van de dichter’ (Uitgeverij P, 2021).
Herman schreef ook enkele romans, zoals 'God speelt drieband' (De Arbeiderspers, 2017), over het meedogenloze speelveld van de liefde en het noodlot, 'De echtbreukeling' (De Arbeiderspers, 2005), over de teloorgang van een huwelijk en 'Het mennegat' (De Arbeiderspers, 1994), waarin stads- en plattelandsleven tegenover elkaar worden geplaatst. Via beelden wordt de leegheid van het drukke burgerbestaan geconfronteerd met de witte plek van de poëzie en de verbeelding. Die spanning tussen droom en werkelijkheid is ook het centrale gegeven in Hermans poëzie. In 2021 kreeg Herman de prijs van de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers (VWS).
Uitgelichte titels

Overstekend wild

God speelt drieband

Het huis van de dichter
Lezingen
Tijdens zijn lezing brengt Herman enkele poëzie- en tekstfragmenten. Deze teksten leggen verbanden binnen het werk of kunnen aansluiten bij een thema. Voorleesmomenten kunnen worden afgewisseld met muziek, verzorgd door muzikant Tuur Florizoone, of met een collega-auteur om tot wisselwerking en confrontatie te komen. Het publiek is te allen tijden vrij om vragen stellen. Ook kan de organisator een interviewer vragen om dieper in te gaan op het werk. Een workshop of een reeks van workshops waarin Herman het schrijven van poëzie stimuleert en begeleidt is ook mogelijk.