Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Guido Cuyvers

Biografie

Guido Cuyvers (1951) was tijdens zijn professionele leven als docent, onderzoeker en departementshoofd verbonden aan de Katholieke Hogeschool Kempen (Thomas More), departement Maatschappelijk Werk. Hij studeerde criminologie, seksuologie en filosofie, doctoreerde over slachtoffers van misdrijven en doceerde onder andere psychologie en psychopathologie. Zijn onderzoek speelde zich voornamelijk af op het gebied van gerontologie en ouderenzorg, met een focus op de sociale inclusie van ouderen. Als coördinator van het onderzoeksdomein gerontologie richtte hij het Vlaams Onderzoeks- en Kenniscentrum Derde Leeftijd (VONK3) op. Hij stond ook aan de wieg van de nieuwe opleiding Ouderencoaching (bachelor na bachelor) en was verschillende keren lid van visitatiecommissies van universiteiten en hogescholen.

 

Momenteel engageert Guido zich in het maatschappelijk middenveld, het ouderenbeleid en het onderzoek naar de maatschappelijke participatie van ouderen in de samenleving. Hij is ook geëngageerd bij de Vlaamse Ouderenraad als bestuurslid en onafhankelijke deskundige, en is voorzitter van de commissie Participatie en Inclusie. Als auteur publiceert Guido over allerlei maatschappelijke thema’s. Hij is sterk betrokken bij de problemen die maatschappelijk kwetsbare groepen in de samenleving ervaren zoals mensenhandel en slavernij, de positie van patiënten in de gezondheidszorg en de moeilijkheden die ouder wordende mensen ervaren om de regie over hun eigen leven te behouden. Zijn grote passie blijft het vertellen en onderwijzen over deze themata in lezingen en workshops. 

Uitgelichte titels

Cover van boek Macht en onmacht van haat. L

Macht en onmacht van haat. L

Cover van boek Weerloos en zonder waarde, Moderne slavernij

Weerloos en zonder waarde, Moderne slavernij

Cover van boek Ouderenbeleid

Ouderenbeleid

Lezingen

Guido wil met zijn lezingen graag mensen inspireren om de thema’s die aan bod komen verder te verkennen. Hij maakt een onderscheid tussen lezingen voor jongeren en lezingen voor volwassenen.

 

1. Lezingen voor 15-18 jarigen:

Guido legt telkens een casus voor die hij vervolgens samen met de groep bespreekt (bijvoorbeeld over het begrip ‘haat’ uit zijn boek ‘(Onmacht) van haat’ (Gompel & Scavina, 2018)). Wat verstaan we onder haat? Hoe werkt haat? In welke vormen komt haat tot uiting in de samenleving? Wat zijn de gevolgen en wat kunnen jongeren, de samenleving, het onderwijs enzovoort doen? Vrede als alternatief voor haat: vergeving.

 

2. Lezingen voor volwassen:

Ook bij volwassenen legt Guido een casus voor waarover hij in discussie gaat met het publiek. Afhankelijk van de wensen van de organisator, kan hij de vragen over het onderwerp verdiepen (bijvoorbeeld haat tussen bepaalden bevolkingsgroepen).

 

Voor de verschillende onderdelen van zijn lezingen gebruikt Guido telkens een casus uit het boek ‘(On)macht van haat' waarna hij verwijst naar de andere casussen die dan bij het lezen van het boek verder te verkennen zijn. Bij lezingen voor volwassenen neemt Guido ook een vragenlijst mee die ze thuis kunnen gebruiken wanneer ze een boek lezen om zo tot een genuanceerde analyse van en reflectie op het verhaal te komen.

Neem contact op met Guido Cuyvers

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.