Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Greta Vandeborne

Biografie

Greta Vandeborne (1944) is één van de getuigen uit de documentaire Rebels en uit het gelijknamige boek van Ann Peuteman. Ze werkte jarenlang als docente Toegepaste Communicatie en international relations officer voor de Hogeschool Gent. Later werd ze secretaris-generaal bij een internationale organisatie van hogescholen en universiteiten. Door deze functies kon ze haar interesse voor zowel het geschreven als het gesproken woord ontplooien.

Haar passie voor het schrijven kreeg vaste vorm toen ze na het overlijden van haar man getuigde over de jaren waarin ze voor hem mantelzorger was. In 2019 schreef ze het non-fictieboek 'Negen jaar met ALS' (Willems Uitgevers). Datzelfde jaar schreef ze zich in aan de Schrijversacademie te Gent. In maart 2023 verscheen bij Uitgeverij Vrijdag 'In mijn hart woont een meeuw', een bundel met rouwverhalen met een diverse insteek (autofictie). Ze is ook verbonden aan Bibliotheek De Krook waar ze onder andere voorleest aan anderstaligen.

Als ervaringsdeskundige in mantelzorg, palliatieve zorg en rouwverwerking zijn de lezingen verschillend, niet enkel naargelang het onderwerp, maar ook naargelang het publiek. Zo vraagt een lezing voor senioren bijvoorbeeld een andere aanpak dan een lezing voor bachelor studenten verpleegkunde. Ze getuigt zowel over het lezen als inspiratiebron als over haar schrijverstraject als debutant.

Mensen die bang zijn dat hun schrijversdroom nooit zal uitkomen, kunnen hoop putten uit haar verhaal. Ze was 75 toen haar debuut verscheen. Vier jaar later was haar tweede boek er. En ze blijft passioneel verder schrijven!

Uitgelichte titels

Cover van boek Negen jaar met ALS, Willems Uitgevers

Negen jaar met ALS, Willems Uitgevers

Cover van boek In mijn hart woont een meeuw, Uitgeverij Vrijdag

In mijn hart woont een meeuw, Uitgeverij Vrijdag

Lezingen

Greta Vandeborne geeft twee verschillende lezingen: een over mantelzorg en een over rouw. Daarnaast ook een muzikaal verhaal over rouw, samen met componist-pianist Matthias Da Jaeger.

Negen jaar met ALS: hoe de passie voor het schrijven ontstond

In de lezing over haar boek 'Negen jaar met ALS' gaat Greta Vandeborne in op de betekenis en realiteit van mantelzorg. Daarbij vertrekt ze vanuit haar persoonlijke ervaringen als mantelzorger van haar man Romain, die in 2017 overleed. Ze vertelt niet alleen over de praktische en emotionele moeilijkheden die daarbij komen kijken, maar ook over de oeverloze liefde en grote voldoening die ermee gepaard kunnen gaan. Gaandeweg weerlegt ze een resem misverstanden en vooroordelen over mantelzorg en palliatieve zorg. Ze was een van de medewerkers aan het ‘Burgerforum, palliatief debat’ in 2021, een initiatief van Marc Michils, voorzitter van Kom op tegen Kanker.

Tijdens de interactieve lezing vertelt Greta Vandeborne hoe ze tijdens de ziekte van haar man een dagboek bijhield in de hoop alle herinneringen te bewaren. Het zijn die notities die aan de basis liggen van Negen jaar met ALS.  Ze vertelt hoe ze tijdens het schrijven van deze autobiografie ontdekte dat schrijven een passie werd die haar niet meer zou loslaten. Daarnaast geeft ze ook concrete lectuurtips waarmee haar toehoorders achteraf aan de slag kunnen. Zo vertelt ze over de boeken die haar inspireerden en bruikbare informatie bevatten voor al wie met mantelzorg in aanraking komt, van onder meer Wim Distelmans, Manu Keirse, Dirk De Wachter, Pieter Steinze en Pia Pera. Ze gaat ook in op romans die mantelzorgers en hun omgeving zowel troost als houvast kunnen bieden.

De lezing is zowel bedoeld voor mantelzorgers als voor iedereen die een mantelzorger in zijn leven heeft.

 

In mijn hart woont een meeuw: de troost van het schrijven

De lezing over haar boek 'In mijn hart woont een meeuw' is een pleidooi voor het recht op rouwen. Hoe meer je hebt geleefd, hoe meer afscheid er aan je kleeft. Aan de hand van vele voorbeelden uit haar eigen leven, de media en de literatuur gaat ervaringsdeskundige en auteur Greta Vandeborne in op de verschillende soorten rouw die mensen kunnen doormaken. Of het nu gaat om een overleden geliefde, een doodgeboren kind, een familielid die door dementie aan het verdwijnen is of een stukgelopen relatie. Iedereen moet de ruimte krijgen om net zo lang te rouwen als nodig is. Als liefde niet overgaat, waarom zou rouw dan overgaan?

Tijdens de lezing heeft Greta Vandeborne het uitgebreid over de troost die lezen en schrijven tijdens een rouwproces kunnen bieden. Ze maakt haar lezers wegwijs door de inspirerende literatuur over rouwen van Manu Keirse en Uus Knops tot Erwin Mortier, A.F.Th. van der Heijden en Fleur Pierets. Daarnaast legt ze uit hoe haar eigen schrijverschap uit rouw is ontstaan, uit die tsunami van verdriet na het overlijden van haar tweede man. Ze begon te schrijven om zichzelf te troosten en haar herinneringen te verankeren, een manier om de geliefde ‘anders vast te houden’. Gaandeweg echter vond ze op die manier de schrijver in zichzelf.

Ze legt uit waarom ze voor haar tweede boek heeft gekozen voor een wisselwerking tussen werkelijkheid en fictie en illustreert dit met fragmenten uit haar eigen boek, aangevuld met fragmenten van gelijkaardige auteurs. Ze daagt haar toehoorders ook uit om zelf hun ervaringen op papier te zetten. Niettegenstaande rouw een universeel thema is, blijft elke rouw een individueel proces.

De lezing is niet alleen bedoeld voor wie zelf rouwt, maar vooral ook voor mensen die niet goed weten hoe ze met rouwenden in hun omgeving moeten omgaan. Bij elke lezing is er ruimte om in gesprek te gaan met het publiek. Dit vormt zeker een meerwaarde en schept verbondenheid.

 

Op rouwen staat geen deadline: muzikaal rouwverhaal

Hoeveel tijd heb je nodig om het verlies van een dierbare te verwerken?

Op rouwen staat geen deadline’ is een muzikaal verhaal over verschillende soorten rouw die mensen kunnen doormaken. Of het nu gaat om een overleden geliefde, een doodgeboren kind of een verwante die door dementie aan het verdwijnen is.

Auteur Greta Vandeborne leest fragmenten voor uit haar rouwverhalenbundel ‘In mijn hart woont een meeuw’, verweven met live pianocomposities van pianist-componist Matthias De Jaeger. 

Met de zee als rode draad, worden op een begeesterende wijze ervaringen, opinies en gevoelens verweven met subtiele, live pianocomposities. Het geheel resulteert in een hartverwarmend verhaal dat raakt, waarmee Greta en Matthias het taboe van de rouw willen doorbreken en troost brengen bij gemis dat blijft schuren.

Rouw is naast een universeel gegeven ook een individueel proces. Ieder van ons heeft reeds met rouwen te maken gehad. De voorstelling is dan ook toegankelijk voor een breed publiek van alle leeftijden en is bedoeld niet enkel voor wie zelf rouwt, maar ook voor mensen die niet goed weten hoe ze met rouwenden in hun omgeving moeten omgaan.

Als liefde niet overgaat, waarom zou rouw dan overgaan?

Praktisch

Bij de lezingen stelt Greta Vandeborne zich flexibel op bij de aanvragen. Zowel een lezing met PP presentatie als een interview over schrijfervaringen zijn mogelijk, gecombineerd met fragmenten uit haar boek, aangevuld met fragmenten uit boeken van andere auteurs. Voor het muzikaal rouwverhaal worden de fragmenten begeleid door pianist Mathias De Jaeger 

https://www.youtube.com/channel/UC6ARyocG5RXF_uT9KYJM59g 

 

Afhankelijk van het soort lezing:

  • micro, laptop, beamer en projectiescherm
  • eventueel afspraken tussen organisator en muzikant

 

Neem contact op met Greta Vandeborne

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.