Gerda Dendooven
Biografie
Gerda Dendooven (1962) werd geboren in Kortrijk, België. Ze volgde een opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Momenteel geeft ze ook les Illustratie aan Luca School of Arts, in Gent.
Ze maakt tekeningen bij verhalen van andere schrijvers maar ook bij haar eigen verhalen.
Veel van haar verhalen werden theaterstukken en ze staat soms zelf op de planken. Sinds enkele jaren maakt ze regelmatig live beelden bij concerten of literaire voorstellingen.
Gerda Dendooven heeft een stijl die onmiddellijk herkenbaar is door sfeer en compositie, kleurharmonie en kleurvervreemding, vaak geïnspireerd op de Vlaamse expressionisten. Met verhoudingen en perspectief wordt geen rekening gehouden. Ze maakt gebruik van archetypen (De Moeder, De Dokter) en van humor. Voor elk boek zoekt ze de meest geëigende technieken en lijnvoering. Daarbij werkt ze het meest met potlood, verf en schaar.
In 2007 is ze benoemd tot eerste (en enige) Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen, een taak van ambassadrice voor de kinderen vooral wat betreft kunst, cultuur en voornamelijk literatuur.
In 2022 werd ze genomineerd voor de Alma, de Astrid Lindgren Award.
Uitgelichte titels
Stella, ster van de zee
Lezingen
Gerda vertelt hoe ze ooit begonnen is, hoe en waar ze werkt. Daarbij maakt ze gebruik van een tekenbord (krijt of digitaal). Ze toont hoe een boek wordt gemaakt: vertrekkend van een idee, hoe ze werkt aan de tekst, hoe ze de beelden maakt, wat de redactie doet, wat de drukker doet. Elk jaar test ze een nieuw boek uit op het publiek: ze vertelt, leest voor, toont schetsen en vertelt het jaar erna uit het gepubliceerde boek.
Een lezing van Gerda is een interactieve voordracht. Ze vertelt, tekent, stelt vragen en leest voor of vertelt een nieuw verhaal. Soms roept ze iemand naar voor om iets te demonstreren.
Bij lerarenopleidingen laat Gerda de studenten een verhaal verzinnen en vertellen aan de hand van een overheadprojector. Het is een oefening in vertellen zonder van het blad te lezen. Of ze doet samen met jullie een kleine workshop.
In scholen met instroom van nieuwkomers doet Gerda soms een tekenworkshop: samen met haar maakt het publiek een groot boek.
Benieuwd hoe een lezing van Gerda eruitziet? Lees nu ons verslag.
Praktisch
- De lezingen duren ongeveer 45 minuten voor kleuters, 75 minuten voor de lagere school en ongeveer 2 uur voor middelbare scholen of hoger onderwijs.
- De opstelling van het lokaal is zo dat iedereen het bord en de projecties kan zien. Het is ook handig als het lokaal verduisterd kan worden.
- Gerda heeft een tekenbord (met krijt of digitaal) nodig en een beamer. Een laptop en overheadprojector zijn ook handig.