Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Andere talen, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Geertje De Ceuleneer

Biografie

Geertje De Ceuleneer (1964) vertelt verhalen over mensen van vlees en bloed die misschien onverwacht op jou lijken. Ze wil voorbij stereotypen kijken en mensen nemen zoals ze zijn: met een gelaagde identiteit in de complexe wereld van vandaag. Al meer dan 30 jaar speelt ze met vragen om mensen uit hun tent te lokken, kiest ze zorgvuldig haar woorden om uit te nodigen, te beschrijven, te verklaren, en recht naar het hart te gaan. In heldere en begrijpbare taal, ook als het om moeilijke onderwerpen gaat.

Ze is een ervaren interviewer en presentator voor radio. Daarnaast schreef ze in haar twintigjarige schrijverscarrière vele interviews en twee non-fictieboeken: ‘Iets tussen moeders en dochters’ (Van Halewyck, 2004) en ‘Ontmoetingen in het donker: kijken door de ogen van blinden en slechtzienden’ (Van Halewyck, 2008).

Door haar ervaring met audioscriptie voor diverse media schreef ze 'Jij mag ook!' (Studio Sesam, 2024), een boek voor eerste lezertjes, dat met de extra audioversie ook geschikt is voor kinderen met een visuele beperking. Want als je kinderen met een visuele beperking wil laten meegenieten, moet je ook de illustraties beschrijven. Deze speelse samenwerking tussen Studio Sesam en de Luisterpuntbibliotheek geeft ook meertalige gezinnen de kans om met audiodescriptie hun Nederlands extra te oefenen. 

Uitgelichte titels

Cover van boek Jij mag ook!

Jij mag ook!

Lezingen

'Jij mag ook!' vertelt over drie kinderen met een migratiegeschiedenis uit landen waar ze Grieks, Portugees of Russisch spreken. Irini en Scott, twee kinderen met een beperking en Stas, een kind met een vluchtverhaal. Irini heeft een visuele beperking en stapt met een witte stok. Scott gebruikt een rolstoel. Maar hun beperking bepaalt hun volledige persoonlijkheid niet: Irini is een sterk meisje met een mooie stem, en Scott is een sociale en stoere jongen. Stas zoekt dapper zijn weg in de nieuwe omgeving. De kinderen zijn geen helden of slachtoffers, ze hebben talenten en dromen, zoals alle kinderen. Hetzelfde verhaal komt drie keer terug, telkens vanuit het perspectief van een ander kind.

Tijdens de lezing speelt Sacha Van Loo accordeon en zingt kinderliedjes in de drie talen. Hij legt uit wat zijn blindengeleidehond voor hem betekent. Geertje praat met de kinderen over het plezier van lezen, schrijven en vertellen, over vriendschap, verwondering en begrip hebben voor elkaar, misverstanden, meertaligheid, toegankelijke straten, visuele en fysieke beperking, eenzaamheid…

Met kijkstripjes en prenten kunnen kinderen ervaren wat slechtzien betekent. Met woordkaartjes kunnen ze vreemde woordjes proeven.

Praktisch

  • Een lezing van Geertje duurt minimaal een uur (en dus méér dan een lesuur van 50 minuten). Als er meer gelegenheid is tot interactie met de kinderen, kan de lezing indien gewenst ook langer duren.
  • Een microfoon is handig om het voorlezen te versterken bij de muziek van de accordeon.
  • Mogelijkheid om een PowerPointpresentatie te tonen is handig, maar niet noodzakelijk voor kleinere groepjes (daarvoor zijn er prenten op A3).

Neem contact op met Geertje De Ceuleneer

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.