Gaea Schoeters
Biografie
Gaea Schoeters (1976) schrijft romans, theaterteksten en libretto's. Ze debuteerde met het reisboek ‘Meisjes, moslims en motoren’ (Querido Fosfor, 2018) over een motorreis van zeven maanden door Iran, Centraal Azië en het Arabisch schiereiland. Daarna volgden de romans ‘Diggers’ (Manteau, 2011), ‘De kunst van het vallen’ (De Bezige Bij, 2014), ‘Zonder Titel #1’ (Querido, 2018) en het non-fictie boek ‘Het Einde’ (Polis, 2020) waarvoor ze samen met collega Katrien Steyaert auteurs interviewde over de dood. Haar meest recente roman, ‘Trofee’ (Querido, 2020), werd genomineerd voor diverse prijzen en won de Sabam Prijs voor literatuur.
Samen met Gerda Dendooven maakte ze ‘(N)Iets’ (De Eenhoorn, 2021), een filosofisch prentenboek voor kinderen van 4-104 jaar. Met componist Annelies Van Parys werkte ze samen aan verschillende bekroonde opera's en muziektheater-performances; hun werk wordt gespeeld in/op Biennale Venezia, Staatsoper Unter den Linden, Folkoperan Stockholm, Opera Vlaanderen enzovoort. Samen met dichter Johanna Pas vertaalt ze Kae Tempest.
Kortom: Gaea houdt van alle vormen van schrijven en co-creatie; al haar werk bevindt zich op het snijvlak van vormexperiment en sociaal engagement. Daarnaast is ze een veelgevraagd columnist en essayist, en curator van de Dead Ladies Show (Passaporta), een café chantant dat vergeten vrouwen weer voor het voetlicht plaatst.
Naast de inmiddels legendarische MMM-lezingen, die ze nog steeds geeft samen met fotograaf en reisgezel Trui Hanoulle, praat Gaea graag over haar boeken en het wonderlijke werkproces van het schrijven. Maar ze houdt ook erg van voorlezen en van performen, zeker samen met muzikanten.
Uitgelichte titels
Trofee
(N)Iets
Meisjes, moslims en motoren
Lezingen
Wat je vertelt, hangt altijd af van aan wie je iets vertelt. En waarover je vertelt.
Dus Gaea geeft elke lezing op maat van haar publiek. En het boek dat er achter zit. Neem nu ‘Meisjes, moslims & motoren’. Net zoals in het boek vertellen Gaea en Trui met veel beelden en foto's het verhaal van hun reis: 2 meisjes, 2 motoren, 7 maanden, 15 moslimlanden. Afhankelijk van het publiek verschuift de focus van avontuur naar cultuur of politiek, maar altijd met de nadruk op de kleine verhalen. De mensen. Deze lezing is geschikt voor iedereen, van 9-99 jaar.
In lezingen over haar proza laat Gaea de lezers graag achter de schermen kijken. Hoe komt een boek tot stand, en waar haalt ze haar ideeën vandaan? Hoe zit haar oeuvre in elkaar, en welke (on)zichtbare verbanden bestaan er tussen de verschillende boeken. Waarom schrijft ze wat ze schrijft? Praten over romans zonder voor te lezen is onmogelijk; bij deze lezingen horen dus ook fragmenten.
Ook over muziektheater of opera kan je praten voor elk publiek. Over de schoonheid van de vorm en de samenwerking tussen de disciplines. Het drama, op en naast de scène. Ook hier is binnenkijken in de geheime keuken heel bijzonder: hoe werken componist en librettist samen? En waarom wil je vandaag de dag bepaalde verhalen in deze vorm vertellen? Natuurlijk horen daar geluidsfragmenten bij: muziek dus.
En over welk boek het ook gaat, dialogen zijn interessanter dan monologen. Dus ruimte voor vragen is er altijd.
Praktisch
- De praktische benodigdheden verschillen per lezing. Organisatoren kunnen hiervoor best een mailtje sturen.