Femke Vanbelle
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0-2 jaar, 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar
Onderwijs
Basisonderwijs, Buitengewoon basisonderwijs

Femke Vanbelle

Biografie

Femke Vanbelle (1990) verzamelt al jaren mooie woorden, dichterlijke zinnen en flarden proza op papier. Ook in haar grafische studio Bloudruk houdt ze ervan om verhalen tot leven te brengen. Daarnaast is ze lector aan Howest waar ze de jonge wolven van morgen alles leert wat ze weet, en schrijft ze educatieve lesmappen voor het basisonderwijs rond filmeducatie. Sprekend voor publiek of schrijvend op papier – Femke laat zich misschien nog het beste vertalen als gedreven verhalenverteller. Als schrijver heeft ze twee prentenboeken gerealiseerd: 'Kamertje ikke' (2024, Uitgeverij De Eenhoorn) en 'Het land van Ooit' (2022, Uitgeverij Vrijdag).

Uitgelichte titels

Cover van boek Het land van Ooit

Het land van Ooit

Cover van boek Kamertje ikke

Kamertje ikke

Lezingen

1. Kamertje ikke

'Kamertje ikke' opent de deur naar wonderlijke werelden. Naar plaatsen waar knuffelbare golven oprijzen uit nachtelijk blauw, sinaasappels fluiten en slagroombergen smelten. Laat je meevoeren doorheen dit betoverende verhaal: soms zacht als een zomerbries, dan weer wild als een wervelwind. Kom vervolgens zachtjes thuis. Bij jezelf – of bij een ander. Want in elk van ons huist een eigenzinnig kamertje ikke. Eentje dat je koestert en beschermt. En als het goed voelt? Dan mogen de deuren wagenwijd open. Een poëtisch, kleurrijk verhaal voor dromerige zielen, energieke stuiterballen en alles daartussenin.

Thema's:

• jezelf mogen en durven zijn • identiteit en zelfacceptatie • sociale vaardigheden en verbinding • je innerlijke wereld verkennen • zelfbewustzijn ontwikkelen

In deze auteurslezing brengt Femke het verhaal van 'Kamertje ikke' tot leven. Voorlezen van het verhaal gebeurt met haar handgemaakte, tot de verbeelding sprekende kamishibai (Japans verteltheater). 'Kamertje ikke' is een fantasierijk prentenboek voor lagere schoolkinderen (werkt goed vanaf 6 jaar). Het boek gaat over een kamertje diep binnen jezelf – een plekje waar je helemaal jezelf kan zijn. Femke vertelt ook over het maakproces van een prentenboek, en dit op maat van jonge kinderen. Hierna volgt een creatieve workshop waarin kinderen hun eigen kamertje ikke illustreren en vorm geven in een kaart die opent als een deur. We leren zo onszelf en de ander goed kennen. We koppelen hier ook een fijn interactiemoment aan. Deze lezing kan ook samen met Flore Deman (illustrator) worden geboekt. Elk kind krijgt als afsluiter een kleurrijke deurhanger, waarbij ze iemand al dan niet kunnen toelaten in hun kamertje ikke.

 

2. Het land van Ooit

'Het land van Ooit’ is een hartverwarmend verhaal met fantasierijke illustraties voor kleine avonturiers. Poëtische knipogen ondergedompeld in zachte aardse tinten met hier en daar een pittig kleuraccent zorgen voor een wondermooi voorleesverhaal waar jong en oud van zal smullen.

Thema's:

• fantasie en dromen • taal: rijmen

Dit prentenboek kan vanaf het derde kleuter tot en met het tweede leerjaar. Ook hier brengt Femke het verhaal aan de hand van haar traditionele kamishibai, waarna ze de kinderen onderdompelt in het maakproces van een prentenboek. Als creatieve workshop vervolledigen de kinderen een aanzet van een fictief land op een postkaart, waarbij ze hun eigen land van Ooit verder uittekenen. We reflecteren over wat dat land precies kan zijn, schrijven (voor de jongste kinderen: met hulp) ons adres en sturen, net als in het verhaal, brieven vol liefs. We kleven een postzegel, posten de kaarten in een magische brievenbus en een poosje later arriveren de postkaarten bij hen thuis in de brievenbus. Een mooie herinnering aan een reis richting het land van Ooit.

Praktisch

  • Voor het voorleesmoment graag een open ruimte of zithoek (eventueel met kussens).
  • Voor het knutselmoment voorziet de organisator voldoende ruimte met voldoende tafels waaraan de kinderen in groepjes kunnen plaatsnemen.
  • Tijdens haar lezingen maakt Femke graag gebruik van een beamer en een projectiescherm. Indien een scherm niet beschikbaar is, is een televisie of pc-scherm ook een mogelijkheid.
  • In sommige gevallen vraagt Femke ook aan de organisatie om bepaalde knutsel- of tekenmaterialen te voorzien.

Meer zien?

Neem contact op met Femke Vanbelle

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.