Algemene vragen

Ik ben een nieuwe gebruiker en wil online een financiële tussenkomst voor een lezing aanvragen. Hoe doe ik dat?

Wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Ik weet nog niet goed welke auteur ik wil uitnodigen. Hoe vind ik de auteur die ik zoek?

Ik wil een auteur uitnodigen voor meer dan één lezing op dezelfde dag. Moet ik telkens een nieuwe aanvraag indienen?

Kan ik ook een aanvraag doen voor een niet-gesubsidieerde auteurslezing?

Voor hoeveel lezingen kan ik als organisator subsidie aanvragen?

Mijn subsidieaanvraag werd goedgekeurd. Hoe verloopt de betaling?

Kan ik ook een aanvraag doen voor een lezing met een auteur uit Nederland? 

Ik heb een aanvraag ingediend. Wanneer weet ik zeker dat ik subsidie krijg?

Hoeveel lezingen subsidieert Literatuur Vlaanderen per jaar?

Wat zijn de facturatiegegevens van Literatuur Vlaanderen?

De lezing kan niet doorgaan. Wat nu?

Vragen over mijn persoonlijke organisatorpagina

Ik heb een gebruikersnaam en wachtwoord gekregen. Hoe kan ik nu subsidie aanvragen?

Hoe raadpleeg ik het overzicht van mijn aangevraagde lezingen?

Ik wil mijn wachtwoord veranderen. Hoe doe ik dat?

Ik ben mijn wachtwoord of gebruikersnaam vergeten. Wat nu?

Ik heb een nieuw e-mailadres. Hoe wijzig ik mijn e-mailadres?

Ik heb mijn gegevens gewijzigd, maar de wijzigingen zijn nog niet zichtbaar op de website. Hoe komt dit?

Hoe vul ik mijn aanvraag voor een lezing goed in?

Hoe zorg ik ervoor dat de auteurslezing die ik organiseer wordt opgenomen in de kalender?

Er is in overleg met de auteur besloten dat de lezing niet kan doorgaan. Hoe kan ik de online subsidieaanvraag annuleren?

‘In behandeling bij Literatuur Vlaanderen’, ‘Lezing goedgekeurd', ‘Lezing geannuleerd’… wat betekent de status naast mijn lezing precies?

 

ALGEMENE VRAGEN

Ik ben een nieuwe gebruiker en wil online subsidie voor een lezing aanvragen. Hoe doe ik dat?

 1. Ga naar de homepage www.auteurslezingen.be en registreer je als organisator.
 2. Vul bij de registratie je e-mailadres in en kies een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je in de toekomst kunt inloggen op www.auteurslezingen.be. Vul ook je naam en telefoonnummer in. 
 3. In de volgende stap geef je aan voor welke organisatie jee werkt. Kijk eerst na of je organisatie al geregistreerd is in onze organisatiedatabank. Vind je je organisatie niet meteen terug? Probeer ook eens op een deel van de naam te zoeken. We willen namelijk  vermijden dat organisaties dubbel aanwezig zijn in het systeem. Voeg dus pas een nieuwe organisatie toe als je er zeker van bent dat je organisatie nog niet in het systeem staat. Ben je contactpersoon voor meer dan één organisatie? Je kunt je koppelen aan meerdere organisaties. In de bovenbalk kan je vervolgens aangeven vanuit welke organisatie je een subsidie wil aanvragen.
 4. Nadat je deze stappen hebt doorlopen kan je gesubsidieerde auteurslezingen aanvragen via de pagina 'Lezingen aanvragen en beheren'.

Wanneer kan ik een financiële tussenkomst aanvragen?

Je kunt het hele jaar door een subsidie voor een auteurslezing aanvragen. Belangrijk is wel dat je de aanvraag minstens één maand voor de lezing indient, en niet vroeger dan twaalf maanden voor de lezing.

Ik weet nog niet goed welke auteur ik wil uitnodigen. Hoe vind ik de auteur die ik zoek?

Op de auteurslijst vind je een overzicht van alle auteurs die gesubsidieerde lezingen geven. Via het zoekvenster kan je verschillende criteria ingeven. Je kunt bijvoorbeeld filteren op genre, op de leeftijd van het doelpubliek, op thema of op trefwoord. Hoe meer criteria je ingeeft, hoe gerichter het zoekresultaat.

Daarnaast kan je uiteraard altijd contact opnemen met Literatuur Vlaanderen voor advies op maat: info@auteurslezingen.be.

→ Ga naar de auteurslijst

Ik wil een auteur uitnodigen voor meer dan één lezing op dezelfde dag. Moet ik telkens een nieuwe aanvraag indienen?

Je kunt eenzelfde auteur uitnodigen voor verschillende gesubsidieerde lezingen op dezelfde dag. Er is geen beperking op het aantal lezingen per dag. Voor de verschillende lezingen moeten aparte aanvragen ingediend worden, maar je moet niet elke aanvraag van nul beginnen. In het overzicht van je lezingen (lezingen aanvragen en beheren) kan je een lezing kopiëren. Alle informatie van de eerste lezing wordt hierin gekopieerd. Je hoeft enkel nog de datum, het aanvangsuur en de naam van de auteur in te vullen.

Kan ik ook een aanvraag doen voor een niet-gesubsidieerde auteurslezing?

Literatuur Vlaanderen komt niet tussen bij niet-gesubsidieerde lezingen. De organisator moet de auteur dan rechtstreeks betalen. Er is één uitzondering: als er in dezelfde week zowel een gesubsidieerde als (een of meerdere) niet-gesubsidieerde lezingen doorgaan, dan bemiddelt Literatuur Vlaanderen voor het totaalhonorarium van die week.
De organisator vermeldt in de aanvraag voor de gesubsidieerde lezing het correcte totaalhonorarium voor alle lezingen van de auteur in die periode en geeft bij de opmerkingen aan over hoeveel lezingen het gaat. Op deze manier hoeft de organisator het honorarium voor de niet-gesubsidieerde lezing(en) niet apart uit te betalen aan de auteur. 

Voor hoeveel lezingen kan ik als organisator subsidie aanvragen?

Organisatoren kunnen per jaar maximaal 15 gesubsidieerde lezingen organiseren. Er is geen beperking op het aantal lezingen per dag. 

Bij lezingenprojecten in het kader van een bovenlokaal samenwerkingsverband of met een bovenlokale uitstraling kan Literatuur Vlaanderen meer dan 15 lezingen ondersteunen. De gemotiveerde aanvraag hiervoor wordt voorgelegd aan de adviescommissie Auteurslezingen. Organisatoren nemen hiervoor eerst contact op met Literatuur Vlaanderen via info@auteurslezingen.be of 03 270 31 60.

 Mijn subsidie werd goedgekeurd. Hoe verloopt de betaling?

Na afloop van de lezing en nadat je het verslag over de lezing hebt ingevuld betaalt Literatuur Vlaanderen het totaalbedrag voor de lezing aan de auteur. Het totaalbedrag bestaat uit de bijdrage van de organisator, de vervoersonkosten en de subsidie van € 100.

Literatuur Vlaanderen stuurt voor de eigen bijdrage en de vervoersonkosten een factuur naar de organisator. Organisatoren die de factuur van Literatuur Vlaanderen niet betalen kunnen in de toekomst geen subsidies meer aanvragen.

Kan ik ook een aanvraag doen voor een lezing met een auteur uit Nederland?

Ja! Je kan via een apart formulier op de website 100 euro subsidie aanvragen voor een lezing met een auteur uit Nederland die opgenomen is op de auteurslijst van De Schrijverscentrale. Meer informatie over de voorwaarden en het indienen van de aanvraag vind je op deze pagina.

Ik heb een aanvraag ingediend. Wanneer weet ik zeker dat ik subsidie krijg?

Ten laatste twee maanden nadat je je aanvraag hebt ingediend laat Literatuur Vlaanderen je weten of je aanvraag is goedgekeurd of afgekeurd. Je ontvangt daarover een e-mail. Heb je geen bericht ontvangen? Check dan zeker ook je ongewenste e-mails.

Als de status van je lezing op ‘lezing goedgekeurd’ staat, reserveert Literatuur Vlaanderen 100 euro voor je lezing. Die wordt rechtstreeks aan de auteur overgemaakt – samen met de bijdrage van de organisator – nadat je het verslag over de auteurslezing online hebt ingevuld en doorgestuurd.

Hoeveel lezingen subsidieert Literatuur Vlaanderen per jaar?

Literatuur Vlaanderen subsidieert jaarlijks bijna 3.000 lezingen en maakt hiervoor een budget van 300.000 euro vrij.

Wat zijn de facturatiegegevens van Literatuur Vlaanderen?

Het ondernemingsnummer van Literatuur Vlaanderen is 0850.465.910.
Het rekeningnummer van Literatuur Vlaanderen is BE70 3751 1173 8625 (BIC: BBRUBEBB).

De lezing kan niet doorgaan. Wat nu?

Geeft de auteur onverwacht verstek voor de lezing, bijvoorbeeld door ziekte? Dan kan je samen op zoek gaan naar een nieuwe datum. Vergeet zeker niet om Literatuur Vlaanderen tijdig op de hoogte te brengen, zodat de aanvraag kan worden aangepast.
Als de organisator de lezing laattijdig en eenzijdig annuleert, dan wordt met de drie partijen (Literatuur Vlaanderen, de organisator en de auteur) naar een overeenkomst gezocht waarbij de organisator een gepaste financiële compensatie voorziet voor de tijd die de auteur al in de voorbereiding van de lezing heeft geïnvesteerd. 

 

VRAGEN OVER MIJN PERSOONLIJKE ORGANISATORPAGINA

Ik heb een gebruikersnaam en wachtwoord gekregen. Hoe kan ik nu subsidie aanvragen?

 1. Ga naar www.auteurslezingen.be en log in met je e-mailadres of gebruikersnaam en wachtwoord.
 2. Klik op ‘Lezingen aanvragen en beheren'. Daar kan je een nieuwe lezing aanvragen. Bij de behandeling van de aanvraag wordt gelet op de inhoud en op het leesbevorderende karakter van de geplande auteurslezing. Als organisator moet je bovendien een eigen bijdrage voorzien in het honorarium van de auteur, bovenop de subsidie van 100 euro. Ook de vervoersonkosten van de auteur zijn voor jouw rekening.
 3. Zodra je de aanvraag hebt ingediend, vind je de lezing terug in je persoonlijke overzicht, bij 'Lezingen aanvragen en beheren'. 
 4. Literatuur Vlaanderen en de auteur behandelen vervolgens je aanvraag. Enkele weken na de aanvraag krijg je een e-mail met de goed- of afkeuring van de aanvraag.

Hoe raadpleeg ik het overzicht van mijn aangevraagde lezingen?

 1. Ga naar www.auteurslezingen.be en log in met je e-mailadres of gebruikersnaam en wachtwoord
 2. Klik op 'Lezingen aanvragen en beheren'. Daar vind je al je aanvragen terug. Door op 'Wijzig lezing' te klikken, kan je de details van de aanvraag bekijken en aanpassen. Nadat Literatuur Vlaanderen de aanvraag heeft goedgekeurd, kan je de lezing enkel nog raadplegen via 'Raadpleeg lezing'. Als er toch nog gegevens gewijzigd moeten worden, kan je contact opnemen met Literatuur Vlaanderen.
 3. Onderaan vind je een overzicht van de geannuleerde en afgekeurde lezingen (indien van toepassing). Ook deze lezingen kan je raadplegen.

Ik wil mijn wachtwoord veranderen. Hoe doe ik dat?

 1. Ga naar www.auteurslezingen.be en log in met je e-mailadres of gebruikersnaam en wachtwoord.
 2. Klik op ‘Inloggegevens contactpersoon'. Daar kan je je gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen. Belangrijk: om een nieuw wachtwoord in te stellen, moet je je huidige wachtwoord ingeven. Bent je je huidige wachtwoord vergeten? Klik dan op 'wachtwoord vergeten'. Heb je geen e-mail ontvangen om je wachtwoord opnieuw in te stellen, kijk dan ook even bij je ongewenste e-mails.

Ik ben mijn wachtwoord of gebruikersnaam vergeten. Wat nu? 

Klik op de link ‘Wachtwoord vergeten?' Je krijgt dan een e-mail met een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen. Die link kan je maar één keer gebruiken. Heb je geen e-mail ontvangen? Kijk dan ook even bij je ongewenste mails.

Ik heb een nieuw e-mailadres. Hoe wijzig ik mijn e-mailadres?

Mail je nieuwe e-mailadres naar info@auteurslezingen.be. Literatuur Vlaanderen zorgt ervoor dat je e-mailadres zo snel mogelijk aangepast wordt. 

Ik heb mijn gegevens gewijzigd, maar deze zijn nog niet zichtbaar op de website. Hoe komt dit?

Als je je gegevens wijzigt, slaat de website de nieuwe informatie op. Het duurt echter eventjes (maximaal 24 uur) voor de wijzigingen zichtbaar zijn.

Hoe vul ik mijn aanvraag voor een lezing goed in?

Literatuur Vlaanderen gelooft in het belang van auteurslezingen. Een goede lezing verlaagt de drempel om een boek te beginnen lezen. Ze wekt nieuwsgierigheid en leeshonger. Een lezing kan het leesplezier vergroten, de leeservaring verrijken en de blik op de literaire wereld verbreden. En dat geldt zowel voor het publiek als de auteur.

Daarom hecht Literatuur Vlaanderen veel belang aan de zorg en volledigheid waarmee je  lezingen organiseert. Een goed ingevulde aanvraag hoort daarbij. Aanvragen die niet beantwoorden aan het reglement of onvoldoende gemotiveerd zijn, komen niet in aanmerking voor de financiële tussenkomst van € 100. Daarom is het belangrijk om na te gaan dat álle stappen van het aanvraagformulier goed zijn ingevuld.

Hoe zorg ik ervoor dat de auteurslezing die ik organiseer wordt opgenomen in de kalender?

Is de auteurslezing die je organiseert toegankelijk voor een breed publiek? Dan kan ze worden opgenomen in de kalender op www.auteurslezingen.be.

Het volstaat om in je subsidieaanvraag aan te geven dat de lezing openbaar is. De lezing verschijnt dan na goedkeuring in de kalender. Als geïnteresseerden zich op voorhand moeten inschrijven, vermeld dat dan ook in je aanvraag. Op de kalender verschijnen dan de naam en het e-mailadres van de contactpersoon.
→ Ga naar de kalender

 Er is in overleg met de auteur besloten dat de lezing niet kan doorgaan. Hoe kan ik de online subsidieaanvraag annuleren?

 1. Ga naar de startpagina www.auteurslezingen.be en log in met je e-mailadres of gebruikersnaam en wachtwoord.
 2. Klik op 'Lezingen aanvragen en beheren'. Hier vind je al je aanvragen terug. Bij de lezing die je wilt annuleren klik je achteraan op ‘Annuleer lezing’. Het systeem zal vragen om de annulering te bevestigen. Na de bevestiging is de lezing geannuleerd.
 3. De organisator en de auteur ontvangen van info@auteurslezingen.be een mail die de annulering bevestigt. De aanvraag wordt niet verder behandeld door Literatuur Vlaanderen en er wordt geen subsidie betaald. 

Als er nog wordt gezocht naar een andere datum voor de lezing, breng Literatuur Vlaanderen dan ook op de hoogte, zodat de aanvraag op een later moment opnieuw in behandeling kan worden genomen.  

‘In behandeling bij Literatuur Vlaanderen’, ‘Lezing goedgekeurd’, ‘Lezing geannuleerd’… wat betekent de status naast mijn lezing precies?

Je kunt de status van een lezing nakijken in je persoonlijk overzicht op www.auteurslezingen.be, op de pagina  ‘lezingen aanvragen en beheren’. Er zijn verschillende statussen mogelijk:

 • nieuw: een organisator heeft een nieuwe aanvraag opgestart;
 • in behandeling bij auteur: de auteur bekijkt de details van de subsidieaanvraag en bevestigt of weigert vervolgens de aanvraag van de organisator.
 • in behandeling bij Literatuur Vlaanderen: Literatuur Vlaanderen bekijkt de details van de subsidieaanvraag en bevestigt of weigert de aanvraag van de organisator;
 • aanvraag goedgekeurd door auteur: de auteur heeft de aanvraag voor de lezing aanvaard. Literatuur Vlaanderen neemt de aanvraag verder in behandeling;
 • aanvraag geweigerd door auteur: de auteur heeft de aanvraag voor een lezing niet aanvaard. Literatuur Vlaanderen neemt de aanvraag niet verder in behandeling;
 • lezing goedgekeurd: de subsidieaanvraag is goedgekeurd. Er wordt 100 euro voor deze lezing gereserveerd;
 • lezing afgekeurd: Literatuur Vlaanderen heeft de aanvraag voor een financiële tussenkomst afgekeurd: er wordt voor deze lezing geen 100 euro gereserveerd. De reden om een lezing af te keuren kan bijvoorbeeld zijn dat de lezing te laat werd aangevraagd, dat de auteur niet akkoord gaat met de afspraken of dat de eigen bijdrage van de organisator te laag is. De aanvraag wordt niet verder behandeld;
 • lezing geannuleerd: De organisator wil zijn aanvraag intrekken. Geannuleerde aanvragen worden niet verder behandeld door de auteur of door Literatuur Vlaanderen.