Esohe Weyden
Biografie
Esohe Weyden (1999) is een dichter, presentator en jurist. Ze is afgestudeerd als master in de rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar ze van 2021 tot 2023 campusdichter was. Momenteel volgt ze de master in het notariaat aan de Vrije Universiteit Brussel. Als dichter houdt ze zich voornamelijk bezig met spoken word en poëzievoordracht, maar ook op papier komen haar teksten tot leven. Zo debuteerde ze bij Uitgeverij Vrijdag met haar dichtbundel 'Tussentaal' die genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs 2022 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar. Daarmee won ze ook de publieksprijs van de PrixFintroPrijs 2022 voor Nederlandstalige literatuur. Ze publiceerde onder meer in de literaire tijdschriften Poëziekrant, DW B en Het Liegend Konijn en verscheen in talloze bloemlezingen. Sinds 2022 is ze lid van de kernredactie van het literaire tijdschrift DW B.
Op de meest uiteenlopende planken heeft ze haar poëzie al gebracht, van festivals als Pukkelpop en Crossing Border tot op het burgerlijke defilé van de Nationale Feestdag van België. Ze maakt deel uit van het presentatieduo van het literaire podium Mensen zeggen dingen (edities Antwerpen en Gent).
In 2019 werd ze verkozen tot Laureaat van de Kunst en sleepte ze een van de Cultuurprijzen voor verdienstelijke Deurnenaars in de wacht. In 2020 startte ze als cultuurreporter bij ATV waar ze drie jaar lang cultuur in Antwerpen mee in beeld heeft gebracht. In 2021 was ze ambassadeur van de Jeugdboekenmaand en ook huisdichter van de VRT Taalavond. In 2023 tourde ze door België en Nederland met een voorstelling over emoties in de Nederlandse taal als ambassadeur van de Week van het Nederlands.
Uitgelichte titels
Tussentaal
Lezingen
Als spokenworddichter brengt Esohe tijdens haar lezingen een gevarieerd aanbod aan gedichten die in de eerste plaats geschreven zijn om voor te dragen. Ritme, metrum, rijm en een rijk klankspel zijn hiervoor dus essentieel. In een tweede fase laat Esohe, indien gewenst, het publiek zelf aan de slag gaan met woorden en een eigen gedicht schrijven en voordragen. Hiervoor begeleidt ze de deelnemers stap voor stap en zet ze in op het creëren van een veilige zone. Een andere optie is om dieper in te gaan op de gedichten die Esohe zelf heeft voorgedragen en een interactief gesprek aan te gaan. De formule van de lezing kan dus variëren naargelang van de wensen van de organisator.