Doreen Hendrikx
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Digitale competenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+
Onderwijs
Basisonderwijs, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO

Doreen Hendrikx

Biografie

Doreen Hendrikx (1999) is een student met een enorme passie voor alles wat met woorden te maken heeft. Met diversiteit hoog in het vaandel trotseert ze de letterenzee op elk mogelijk vaartuig dat je je kan inbeelden. In 2021 verscheen haar debuut ‘Zout’ bij uitgeverij Pelckmans, maar in tussentijd is ze ook een begenadigd woordkunstenaar die alle soorten podia wil veroveren. Op social media deelt ze die passie voor (YA) literatuur, slam poetry en schrijven in het algemeen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Zout

Zout

Lezingen

 

  1. Lezing voor jongeren (1-2 uur):

Doreen begint altijd met het voorlezen van een kort tekstfragment om de aandacht te trekken. Van daaruit legt ze uit hoe ze begonnen is met schrijven. Hoe is haar schrijven geëvolueerd? Hoe gaat ze te werk? Waar handelt haar werk over? Waarom is lezen en schrijven niet enkel voor volwassenen? Waarom is lezen en schrijven ook cool? Hoe linkt ze sociale media aan haar liefde voor lezen en schrijven? Ook bespreekt ze de rol van sociale media in haar boek en de invloed die ze hebben op ons zelfbeeld. Zo bouwt ze een basis op, waarna er nog ruimte is om vragen te stellen.

 

  1. Lezing voor volwassenen (1-2 uur):

Doreen vertelt hoe ze begonnen is met schrijven en welke stappen er aan het uitgeven van een boek vooraf gaan. Daarna focust ze op meer technische aspecten, afhankelijk van de vraag van de organisator en de beschikbare tijd. Waar moeten volwassenen op letten als ze jeugd- of YA-boeken willen schrijven die, bijvoorbeeld op vlak van jongerentaal, niet te kunstmatig mogen overkomen. Hoe ga je om met de vraag naar meer diversiteit in literatuur? Hoe ga je als schrijver om met sociale media? Wat is de meerwaarde van een blog? Hoe bouw je een YA-verhaal op? Doreen zorgt dat er genoeg ruimte is om voldoende vragen te stellen tussendoor en op het einde van de lezing.

 

  1. Workshops alle leeftijden (1-2 (les)uur):

Doreen laat het publiek brainstormen over een thema dat dicht bij hun leefwereld ligt. Voor jongeren geeft ze enkele voorbeelden, zoals sociale media, zelfbeeld, prestatiedruk, school enzovoort. Van daaruit zoekt ze met het publiek naar woorden die ze kunnen gebruiken en start ze een freewrite sessie, waarbij je je tijdens het schrijven laat leiden door de flow van je gedachten.

Daarna laat Doreen aan de hand van een aantal associatie-opdrachten zien dat er in die onsamenhangende schrijfsels toch al enkele mooie dingen zitten die het publiek op hun beurt dan weer kunnen herstructureren en linken om zo tot een kortverhaal of een spoken word tekst te komen. Daarna neemt Doreen nog de tijd om de teksten te bespreken en reikt ze kort tips en tricks aan om het publiek aan te moedigen zo verder te gaan.

 

Naast deze ‘vaste’ lezingen en workshops staat Doreen ook zeker altijd open voor interviews, medewerking of begeleiding bij projecten, panelgesprekken en dergelijke. 

 

Neem contact op met Doreen Hendrikx

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.