Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Poëzie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Dominique De Groen

Biografie

Dominique De Groen (1991) is schrijver en beeldend kunstenaar. Bij uitgeverij het balanseer publiceerde ze de dichtbundels ‘Shop Girl’ (2017), ‘Sticky Drama’ ( 2019), ‘Offerlam’ (2020) en ‘Slangen’ (2022). Verder verscheen haar werk onder andere in De Gids, Het Liegend Konijn, nY en Samplekanon, en ook in internationale magazines zoals Hotel Magazine, Odiseo, en Τεύχος. Haar werk werd bekroond met de Frans Vogel Poëzieprijs 2019 en de publieksprijs van de PrixFintroPrijs voor Literatuur 2021. Daarnaast werd ze genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018 en de Herman De Coninckprijs 2020.

 

In haar poëzie, die experimenteel en politiek is, reflecteert ze over thema's zoals ecologie, kapitalisme, consumentisme of celebritycultuur, maar koppelt ze dit tegelijkertijd aan een persoonlijke, lichamelijke ervaring. Zo verkent de bundel ‘Shop Girl’ de globale processen van de goedkope mode-industrie, geïnspireerd door haar eigen ervaring als winkelmedewerker bij Primark. Ze probeert op die manier niet alleen onzichtbare processen en mechanismen van ongelijkheid en uitbuiting zichtbaar te maken, maar ook verbeelding en humor te gebruiken om alternatieve toekomsten denkbaar te maken.

 

Naast poëzie schrijft Dominique ook essays over de politieke en maatschappelijke dimensies van popcultuur, onder andere voor rekto:verso en COLLATERAL Journal. In 2022 begon ze aan een roman over hekserij, kapitalisme, olie en Britney Spears.

Uitgelichte titels

Cover van boek Shop Girl

Shop Girl

Cover van boek Sticky Drama

Sticky Drama

Cover van boek Offerlam

Offerlam

Lezingen

De lezingen van Dominique kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de wensen van de organisator. Ze vertrekt altijd vanuit een voordracht van haar eigen poëzie, en vanuit die poëzie bespreekt ze vervolgens verschillende thema's. Dit zijn enkele voorbeelden:

 

  • de rol van het politieke in poëzie: op welke manieren kan poëzie geëngageerd zijn? Kan poëzie ooit verandering teweegbrengen in de wereld? Wat is de relatie tussen literatuur en politiek/maatschappij?
  • het lange of narratieve gedicht: hoe onderscheidt het lange, epische, narratieve gedicht zich van het korte, lyrische gedicht, en wat zijn de inhoudelijke implicaties van die vorm? Hoe situeert Dominique haar eigen werk in de historische traditie van de narratieve poëzie?
  • eco-poëzie: hoe leent poëzie zich tot een reflectie over de ecologische crisis waarin we verkeren?

 

Andere thema's die in verband staan met haar werk zijn ook altijd mogelijk, in overleg met de organisatie. Daarnaast geeft Dominique met plezier toelichting over haar werkproces en traject als dichter.

 

Naast lezingen zijn ook interviews of panelgesprekken mogelijk. Het kan gaan om een van de hierboven beschreven thema’s of over literatuur of poëzie in het algemeen.

 

Interactie met het publiek is altijd welkom tijdens de lezingen. Ook voor samenwerkingen (bijvoorbeeld met een muzikant) staat Dominique open.

Neem contact op met Dominique De Groen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.