Dertien nieuwe auteurs kunnen vanaf nu ook geboekt worden voor een lezing met subsidie. We verwelkomen deze nieuwkomers uit verschillende genres:

Proza

Jan Van der Cruysse was twintig jaar werkzaam als woordvoerder van Brussels Airport en beschouwt zijn tijd in de luchtvaartsector als een eindeloze bron van inspiratie voor het verzinnen van spannende verhalen en verknipte personages. Hieruit ontstond zijn debuutroman Bling Bling (Davidsfonds), waarmee hij meteen zowel de Knack Hercule Poirotprijs als de Diamanten Kogel  in de wacht sleepte.

Auteur Toon Van Mierlo publiceerde met een interval van tien jaar twee opmerkelijke romans: Het geluk van jonge vaders (Querido) en Een paar is twee (Vrijdag), een grimmigkomische roman waarin de auteur een Belgisch huwelijk en in één moeite door ook de Belgische politiek op de korrel neemt. 

Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur

Laura Janssens is master in de beeldende kunsten, en publiceert strips en illustraties voor verschillende (jeugd)magazines en voor de VRT, Graspop en Knack. Daarnaast tekende ze twee kinderboeken: het Sesam-boekje Berelekker en Hoger dan de bergen en dieper dan de zee: kroniek van een migrant (Vrijdag), dat ze in samenwerking met Laïla Koubaa maakte. In dit beeldverhaal geven beide jonge vrouwen een stem aan een opa-migrant die zijn kleindochter vertelt over zijn leven in België. 

Actrice Reinhilde van Driel zet met haar debuut Op drift (Davidsfonds) haar eerste stappen als jeugdauteur. Ze werd bekend in Vlaanderen dankzij haar rol als Merel in de cultreeks Buiten de Zone en speelde en schreef voor tal van jeugdtheatergezelschappen. Op drift (met tekeningen van Harmen van Straaten) vertelt het meeslepende verhaal van Elly’s huis, dat letterlijk op drift raakt nadat het rotsblok waarop het staat van het vasteland afscheurt.

Peter Slabbynck publiceerde in 1998 zijn eerste kinderboek, Het neusje van Paulien (Davidsfonds) met illustraties van Klaas Verplancke. Er volgden er meer, waaronder Dat kan een aap schilderen, maar kan jij ook een aap schilderen? (Lannoo) vol weetjes over beroemde kunstenaars. Zijn tweede non-fictieboek voor kinderen en jongeren De Eiffeltoren is 540 stokbroden hoog en andere weetjes over Frankrijk (Lannoo) kwam voort uit zijn liefde voor Frankrijk, dat al jaren zijn favoriete vakantieland is.

(Slam)poëzie

Akim A.J. Willems is (podium)dichter en performer en was van 2012 tot 2014 de allereerste B-dichter, de officiële stadsdichter van Bornem. In 2013 won hij de podiumdichtwedstrijd Tilburgs DichtTalent, en ook in 2016 viel hij in de prijzen met zijn gedicht Bij een kind in Pompeii,waarvoor hij de Poemtata Poëzieprijs in ontvangst mocht nemen. Op papier verschenen zijn gedichten in onder andere Humo, Kluger Hans en verschillende bloemlezingen.

Pieter Cools, ook bekend onder de naam Droge Piet, is een Antwerpse slammer en rapper. Hij verdiende zijn strepen als rapper onder de bijnaam 'Droge Piet' bij het Antwerpse label SG records, waar hij het album ‘Vakmansklap’ maakte. Hij zette zijn eerste stappen als slamdichter bij Mama’s Open Mic. In 2015 maakte hij samen met Seckou Ouologuem en een tiental andere artiesten de humoristische en poëtische slamvoorstelling WORD WA(a)R. Daarin nemen verschillende woordkunstenaar in de rol van een historisch figuur of locatie het tegen elkaar op. De battles zetten onder meer Hitler op tegen Jezus, God tegen de atheïst en Antwerpen tegen Gent.

Non-fictie

Steven de Foer is auteur en journalist bij De Standaard en is gespecialiseerd in de VS. In Hollywood Boulevard (Polis) neemt hij filmsterren van vroeger en nu onder de loep. Waarover zouden Charlie Chaplin en Leonardi DiCaprio het hebben als ze elkaar zouden ontmoeten?  In veertig meeslepende, merkwaardige levensverhalen vol glamour doorprikt de auteur de mythen van Hollywood en daarbuiten. Of bevestigt hij ze, want zowat alles in Hollywood is larger than life.

Filosofe en columniste Tinneke Beeckman is auteur van enkele spraakmakende en bekroonde boeken. In Door Spinoza’s lens (Polis) neemt ze de huidige wereld onder de loep aan de hand van de beroemde en tijdloze Nederlandse filosoof Baruch Spinoza. In Macht en onmacht (De Bezige Bij) beschrijft ze op erudiete wijze hoe de commotie rond de aanslag in Parijs aantoont dat verlichtingsidealen als het streven naar waarheid en gelijkheid in onbruik zijn geraakt.

Wim Coudenys doceert Russische cultuurgeschiedenis aan de KU Leuven. In Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht – kolonel Andrej Przejbjano, een Rus aan het IJzerfront (Polis), ontkracht hij enkele hardnekkige mythes over de Belgisch-Russische relaties tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij doet dit aan de hand van de figuur Andrej Przejbjano, een Russische kapitein die vier jaar als bondgenoot aan het Belgische front vocht.

Literair vertaler

Annelies de Hertogh ging na haar studie Vertaalkunde Engels-Russisch aanvankelijk aan de slag als copywriter en eindredacteur bij de Stad Gent, maar pakte in 2014 het vertalen weer op. Sindsdien vertaalde ze verschillende werken uit het Russisch, steeds in samenwerking met collega-vertaalsters uit Nederland. Recent vertaalde ze De Russische muur van Alisa Ganíjeva.

Strips

Dichter en scenarist Rino Feys publiceerde gedichten in diverse literaire tijdschriften. Samen met striptekenaar en illustrator Jimmy Hostens maakte hij de historische graphic novel Altijd ergens oorlog (Uitgeverij Bibliodroom). In dat verhaal wordt de impact van 'Den Grooten Oorlog' op provinciestad Roeselare uitgebeeld zoals de twaalfjarige Marie die ervaart. De tekeningen zijn gebaseerd op oude postkaarten en foto’s, en blazen het Roeselare van 100 jaar geleden een kleurrijk nieuw leven in.