Catherine Verguts
Biografie
Catherine Verguts (1979) schreef het boek ‘Kraanvogel, vlieg – afscheid van een kind’ (Borgerhoff & Lamberigts, 2021), over haar zoon Sander, die zijn 's' spiegelde, gedichtjes in een gebloemd minischriftje schreef en stierf aan een ongeneeslijke hersentumor toen hij negen was. Het boek bevat naast Catherines eigen werk ook enkele gedichtjes van Sander. Het vastnemen van de herinneringen en het creatieve schrijfproces brachten Catherine troost in de rouw. Sinds het schrijven van ‘Kraanvogel, vlieg’ zoekt ze manieren om anders vast te houden en anderen te verbinden bij afscheid. Noem het geen missie maar een kleine aanzet tot open gesprekken.
Catherine studeerde Germaanse talen en Kunstgeschiedenis, en is al jaren aan de slag binnen het Universitair Centrum voor Talenonderwijs aan de UGent. Daar doceert ze onder andere Nederlands aan anderstaligen. Vanuit die ervaring kan ze mensen en groepen activeren vanuit kleine (en grotere) opdrachten, zodat denk- en doeprocessen als vanzelf op gang komen.
Uitgelichte titels
Kraanvogel, vlieg - afscheid van een kind
Lezingen
Je verdriet een plaats geven, alsof je het kan opbergen in een doosje, daar gelooft Catherine al lang niet meer in. Voor haar voelt rouwen meer als het gemis meedragen, elke dag. Daarvoor zoekt ze wegen, of ingangen, openingen. Vertellen helpt ons om die wegen naar ons verdriet te vinden. Het is daarom dat ze het boek ‘Kraanvogel, vlieg’ schreef.
Catherine heeft voor haar lezing een interactief gesprek ontwikkeld. Ze vertrekt vanuit haar boek, waarbij ze enkele kortverhalen voorleest. Ook vertelt ze welke literaire keuzes ze maakte, hoe het motief van de kraanvogel een rol speelt en hoe ze de moeilijkste stukken op papier kreeg. Waar ze zelf geen woorden vindt, vult ze aan met fragmenten uit andere boeken waarin mensen verhalen spinnen uit afscheid en verdriet. Tegelijkertijd is rouw iets zeer individueel. Daarom wil Catherine ook aan het lezen, denken en schrijven zetten. Ze gaat daarbij op zoek naar nieuwe, krachtige verhalen, die volgens haar in elk van ons schuilgaan. Lees ‘verhaal’ niet te letterlijk: woorden hoeven er zelfs niet aan te pas te komen. Misschien schuilt jouw verhaal wel in het vouwen van een origami kraanvogel of het dansen in je living. Tijdens de workshop geeft Catherine een paar denk-, schrijf- en praatopdrachten, telkens vertrekkend vanuit een ander startpunt, zoals een herinnering of een willekeurige foto. Van daaruit wordt het publiek uitgenodigd hun eigen verhaal te vertellen.
Praktisch
- Elke workshop wordt aangepast aan het doelpubliek.
- Ook workshops voor jongeren en NT2-leerders behoren tot de mogelijkheden.