Carolien De Rop
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0-2 jaar, 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar
Onderwijs
Kleuteronderwijs, Basisonderwijs, Buitengewoon kleuteronderwijs, Buitengewoon basisonderwijs, Secundair onderwijs: buitengewoon, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO, TSO

Carolien De Rop

Biografie

Carolien De Rop (1991) is een freelance illustrator. Ze studeerde aan Sint Lucas Antwerpen, waar ze in 2019 haar master Grafische Vormgeving behaalde. Voor haar masterproef illustreerde ze het boek 'Ben ik wel normaal?'. Na haar studie werd dat boek uitgebreid en uitgegeven bij Pelckmans in 2021. In haar tekeningen legt Carolien de nadruk op cultuur, natuur en mensen. Ze houdt ervan om te experimenteren met vormen, kleuren en lagen en gebruikt daarvoor zowel traditionele als digitale tekentechnieken. Verder legt ze veel humor in haar illustraties, zo kan ze zwaardere onderwerpen op een luchtige manier aankaarten. Haar illustraties zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. 

Uitgelichte titels

Cover van boek Ben ik wel normaal?

Ben ik wel normaal?

Lezingen

Lezing

Een lezing start met een openingsgesprek en een kennismaking. Carolien geeft het publiek een kijkje in haar wereld als illustrator. Hoe ze als illustrator haar gevoelens deelt en hoe een tekening tot stand komt. Daarnaast legt ze ook uit wat de rol is van een illustrator bij het maken van een boek. Dat illustreert ze met haar boek 'Ben ik wel normaal?', dat ideaal is om het gesprek aan te gaan met kinderen. Het is geen oplossing-boek, maar eerder een aankaart-boek. Met dat boek wil Carolien kinderen aanzetten om bepaalde zaken eens anders te bekijken. Ze wil de nieuwsgierigheid aanwakkeren om de personages van het boek te bestuderen en zo laten inzien dat al die personages hun eigen verhaal hebben.

Door verschillende boeken, verhalen en personages te laten zien, wil Carolien kinderen stimuleren om het verhaal van anderen beter te begrijpen en andere perspectieven te aanvaarden. Haar doel is om kinderen doorheen de lezing te stimuleren om te kijken en te luisteren naar het verhaal van iemand anders. Niet alleen verhalen uit boeken, maar ook uit het echte leven.

 

Workshop

Na de lezing kunnen de kinderen zelf aan de slag gaan als illustrator. Carolien geeft ze de opdracht om van zichzelf een personage te maken dat de hoofdrol kan spelen in een boek. Dat mag alle kanten uit gaan en hoeft dus niet realistisch te zijn. Carolien heet de kinderen welkom in haar wereld als illustrator, waar je gevoelens kunt uiten aan de hand van vormen, kleuren en texturen. De kinderen kunnen tekenen, knippen of plakken …: alles kan en mag. Aan het einde van de lezing heeft elk kind een eigen tekening en wordt het vanzelf duidelijk dat iedereen uniek is als personage in zijn eigen verhaal.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer met HDMI-aansluiting. Voor lezingen met grotere groepen kan er ook een microfoon gebruikt worden.

Praktische informatie bij een workshop

  • Basis tekenmateriaal neemt Carolien mee 
  • De organisator voorziet tafels en stoelen 
  • Een maximum groepsgrootte van 20 kinderen

Neem contact op met Carolien De Rop

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.