Carmen van Geffen
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs KSO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Carmen van Geffen

Biografie

Carmen van Geffen (1968) is een Nederlands schrijver en beeldend kunstenaar. Ze woont sinds lange tijd in België, waar ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en de Universiteit van Antwerpen studeerde. Met haar fotografie en multimediawerk exposeerde ze in binnen- en buitenland. Daarnaast schreef ze non-fictie publicaties voor diverse media en musea, zoals het Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen en het Middelheimmuseum. Voor het centrum voor Kunstcommunicatie Antwerpen realiseerde Carmen een interculturele film en ze was lid van de denktank Canon Cultuurcel. Ze werkt als kunstdocent, waarin ze haar passie voor kunst en literatuur aan jongeren wil doorgeven.

In 2019 begon Carmen met de research en het schrijven van haar debuutroman 'Erfstuk' (Thomas Rap & Manteau, 2023). Het verhaal is gebaseerd op brieven, foto’s en testamenten uit het leven van haar grootvader, een kind van een concubine en een koloniaal planter geboren in Nederlands-Indië. In deze caleidoscopische roman beschrijft ze de gevolgen van (de)kolonisatie binnen haar familie, het intergenerationele trauma dat thema’s als schaamte, verlies, verraad en ontheemding aanraakt.

In 2021 won ze de kortverhalenwedstrijd ‘Vijf minuten’ van Uitgeverij Inkt. Haar werk is opgenomen in de gelijknamige bundel.

In 2023 maakt ze een podcast over de thema’s van 'Erfstuk' en werkt ze aan een nieuwe roman die zich afspeelt in 19de -eeuws Antwerpen.

Carmens passie ligt bij de complexiteit van historische verhalen waarbij ze linken legt met de actualiteit. Haar interesse gaat uit naar de zogeheten ‘lost voices’, ontbrekende stemmen in de geschiedenis die een ander en nieuw licht werpen op toen en vandaag. Stemmen die in de opeenvolgende golven van democratisering zoals de sociale geschiedenis, het feminisme en de dekolonisering steeds belangrijker worden. Voor de meerstemmigheid van haar verhalen, met aandacht voor nuancering en een psychologische benadering, maakt Carmen gebruik van archieven, research en verbeelding.

 

Uitgelichte titels

Cover van boek Erfstuk

Erfstuk

Lezingen

Een lezing van Carmen is een kennismaking met haar als auteur, haar werk, de thema’s in haar werk en/of haar werkwijze. Naast auteur is ze ook beeldend kunstenaar en vindt ze beelden erg belangrijk; als visuele trigger en als inspiratie tijdens het schrijven. Ook tijdens haar lezingen dompelt Carmen het publiek graag onder in een verhaal, dat naast de tekst ook wordt ondersteund door beelden, zoals archieffoto’s en eventueel film (en/of soundscapes).

De thema’s in haar roman 'Erfstuk' zijn (de)kolonialisme, intergenerationeel trauma, loyaliteit, ontheemdheid, identiteit en afscheid, maar ook het interne conflict, het bewustzijn van gemengde afkomst, het wel of niet aanvaard worden en/of voelen door de maatschappij. Dit zijn onderwerpen die ook aan bod komen tijdens haar lezingen. De meerstemmigheid van de personages en caleidoscopische structuur van 'Erfstuk' getuigen van verschillende visies. Die uiteenlopende stemmen zijn een belangrijk onderdeel en werpen vragen op over hoe je naar (historische) gebeurtenissen kan kijken en hoe deze te verwerken.

Carmen betrekt hierbij graag het publiek om op een interactieve manier (via dialoog) samen te onderzoeken hoe literatuur en verhalen een belangrijke rol spelen/kunnen spelen op onze visie(s). Het werk van andere literaire schrijvers uit de wereldliteratuur worden hierin meegenomen. Ook het proces van het schrijven kan een onderwerp zijn. 'Erfstuk' is gebaseerd op ware gebeurtenissen, op familiearchief en gesprekken, maar Carmen gaat ook graag in op de vele lacunes hierin. Om het verhaal te kunnen vertellen werkt ze bewust met verbeelding en research. Het werken met archiefmateriaal en het zoeken naar ‘lost voices’ in de geschiedenis is hierbij voor haar een belangrijk onderdeel. Hoe doe je dat, hoe begin je daaraan? Via fragmenten uit het boek, of andere literaire werken die als inspiratie dienen, gaat Carmen indien gewenst ook met het publiek in dialoog over de wereld van storytelling. Hoe ga je te werk voor het creëren van spanningsbogen, plot en subplots, conflict en structuur?

Carmen geeft al meer dan twintig jaar les, is jarenlang gids geweest in musea en heeft gesproken op debatten en studiedagen, waarbij ze het kritische debat graag opzoekt. Het spreken voor groepen en het publiek enthousiasmeren en motiveren voor kunst en cultuur, is iets wat ze veel heeft gedaan en zeer graag doet.

Praktisch

  • De groepen kunnen groot zijn maar ook klein en intiem (ongeveer 20 personen). Dit laatste geeft Carmen nog meer mogelijkheden tot een fijne interactie.
  • Carmen geeft ook online lezingen, waarbij het steeds mogelijk is om vragen rechtstreeks of via de chat te stellen.

Meer zien?

Neem contact op met Carmen van Geffen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.