Bob Vanden Broeck
Biografie
Bob Vanden Broeck (1988) is docent Kunstgeschiedenis en schrijft poëzie en proza. In november 2023 verscheen zijn debuutbundel 'de richting is richting omleiding' bij Uitgeverij Het Balanseer. In deze bundel zoekt hij naar een ruimte waar taal en omgeving elkaar in beweging kunnen brengen. Taal is er volgens Bob niet alleen om zintuigelijke observaties te benoemen. Taal kan die observaties ook activeren; ze laat de werkelijkheid tot leven komen en brengt haar in beweging. Zo ontstaat er, aldus een recensie in HUMO, 'een nieuwe werkelijkheid', of zoals een journaliste in de Nederlandse krant Trouw schreef: 'In de poëzie van Bob Vanden Broeck kan je aan den lijven ondervinden hoe taal de wereld vormgeeft'.
Hoewel de inzet van Bobs poëzie serieus is, is er aan humor zeker geen gebrek.
Uitgelichte titels
de richting is richting omleiding
Lezingen
Bij aanvang van een lezing stelt Bob kort zijn werk voor, vaak aan de hand van het voorlezen van enkele gedichten. Hij vertelt daarna graag over uiteenlopende onderwerpen, zoals de taal van poëzie, zijn werkproces, de samenwerking met een uitgeverij en het raakvlak tussen beeldende kunst en poëzie:
- Raakvlak poëzie en beeldende kunst: In de poëzie van Bob duiken veel kunstwerken op. Voor hem is poëzie ook een manier om de kunstgeschiedenis te activeren. Kunstwerken uit hun verroeste kaders halen en inlijven in andere kaders, andere verbindingen. De poëzie van Bob is erg fragmentarisch, heeft veel weg van een collage. Het is een weefsel waarin kunst, taal en de aller banaalste observaties met elkaar in gesprek treden. Bob brengt trekt tijdens zijn lezingen dan ook graag de discussie op gang met het publiek over de nabijheid van deze twee kunstsoorten vanuit zijn eigen ervaring. Ook de uitgeverij waar de bundel van Bob verscheen, Het Balanseer, bevindt zich op het raakvlak tussen poëzie en beeldende kunst.
- Een specifieke schrijfmethode: Bob vertelt graag over zijn schrijfritueel. Hij gaat dieper in op hoe hij vanuit dat ritueel begint met schrijven, en welke andere auteurs een inspiratiebron voor hem zijn. Hij citeert graag uit de roman 'Kosmos' van Witold Gombrowicz en leest ook al eens een gedicht voor van Bernke Kleine Zandvoort met wie Bob dezelfde fascinatie voor taal deelt.
- De taal van poëzie: Bob maakt mensen warm voor poëzie door vanuit banale observaties aan te tonen hoe taal de wereld anders kan weergeven. Hij laat mensen actief nadenken over de rol van taal door te verwijzen naar herkenbare voorbeelden uit de actualiteit. Bepaalde woorden hadden vroeger een heel andere betekenis dan vandaag. Een woord kan een beeld activeren en andersom. Als dichter is Bob daarin enorm geïnteresseerd. In zijn poëzie gaat het om de kleine en grote verschuivingen die er dankzij taal kunnen ontstaan. Dat kan de lezer tijdens het lezen van de bundel ervaren. Maar tijdens een lezing kan Bob hierover ook in gesprek treden.
Daarnaast werkt Bob graag samen met andere auteurs door middel van live interviews of in de vorm van een gesprek. Belangrijk bij elke lezing is de interactie met het publiek: het publiek wordt uitgenodigd om actief deel te nemen aan de lezing en om vragen te stellen.