© Jess De Gruyter
 
“Slam poetry is op een enthousiaste manier poëzie op een podium brengen. Het ligt ergens tussen kleinkunst en literatuur in.”

Jee Kast (1977) groeide op in Limburg en treedt op met eigen werk: taalgerichte optredens die variëren van poëzie-performances tot gelikte Company Talks. Elke opdracht is een uitdaging, een fakkel die doorgegeven dient te worden. Als woordkunstenaar schuwt hij geen onderwerp, noch experimenten. Hij creëert teksten zowel voor het grote publiek, als voor een uitgelezen publiek.

> Maak kennis met Jee Kast via dit filmpje
> Contacteer hem via jee_kast@hotmail.com

 

© Jess De Gruyter
 
“Ik zie het als mijn opdracht om via slam poetry een idee, een gedachtengoed te vertegenwoordigen en zo andere mensen een stem te geven.”

Martijn Nelen (1980) woont in Gent. Toen hij in 2012 poetry slam leerde kennen, bleek dit het ideale medium om de liefde voor taal te combineren met de dorst naar poëtisch gekaderde straatwijsheden en de honger naar geëngageerde thematiek. Dit menu werd uitgebreid met het behalen van het Belgisch vicekampioenschap poetry slam en de oprichting van het collectief 'Slambacht' in 2015.

> Maak kennis met Martijn via dit filmpje
> Contacteer hem via martijnelen@hotmail.com

 

© Jess De Gruyter
 
“Slam poetry is er voor iedereen, voor mensen met heel diverse achtergronden. Hou je van taal, dan is slam poetry een genre dat je hoe dan ook zal aanspreken.”

Max Greyson (1988) is een dichter, prozaschrijver en spoken word performer uit Antwerpen. Sinds 2011 gaat hij Europa rond als spoken word performer in interdisciplinaire muziektheatervoorstellingen. Zo trad hij intussen onder meer op Fabbrica Europa in Firenze, Sommerblut Festival Keulen en op het Sziget Festival in Boedapest. Dichter bij het thuisfront werd hij in 2015 vice-kampioen Poetry Slam van Nederland, waar hij complimenten naar zijn hoofd kreeg als 'de lyricus, de muzikale dichter en de vernieuwer van zinnen'.

> Maak kennis met Max via dit filmpje
> Contacteer hem via maxgreyson@gmail.com


© Jess De Gruyter 

“Soms komen mensen me na een optreden zeggen: amai, dat was prachtig, en ik hou niet eens van poëzie.”

Moya De Feyter is geboren in 1993 en groeide op in Hasselt. Aan de Universiteit Antwerpen verdiepte ze zich in Nederlandse literatuur en theaterwetenschap, waarvoor ze onder andere stage liep bij rekto:verso. Ze schreef drie theaterteksten voor voorstellingen die in 2014 en 2015 werden opgevoerd en won in februari 2015 Frappant TXT. Vandaag schrijft ze  aan haar debuutroman en kruipt ze met veel plezier af en toe met tekst op een podium.

> Maak kennis met Moya via dit filmpje
> Contacteer haar via moya.defeyter@hotmail.be 

 

© Jess De Gruyter 

“Ik wil mijn stem laten horen. Ik wil mensen raken met mijn stem. Poetry slam is de vorm waarin ik kan uiten wat voor mij het allerbelangrijkste is op persoonlijk, religieus en maatschappelijk vlak.”

Anissa Boujdaini is Riffijnse Kielenaar en studente. Met zowel persoonlijke als maatschappijkritische gedichten probeert ze haar publiek zacht maar genadeloos mee te trekken in haar gedachtestroom. Ze is al zo'n drie jaar bezig met optredens (van tijd tot tijd), maar ziet zichzelf nog in een dichterlijke beginfase. Ze beschrijft haar teksten als simpele woorden met een stevige inhoud.

> Maak kennis met Anissa via dit filmpje
> Contacteer haar via anissaboujdaini@hotmail.com  

 

© Jess De Gruyter 

"Veel jongeren hebben niets met poëzie, maar hun mond valt open wanneer ze dit horen. Slam poetry maakt poëzie weer cool. Slamdichters zijn de bungeejumpers van de literatuur.”

Bardthesque is filosofisch slamdichter, frontman van het muzikaal collectief Ten Adem en sinds 2015 ook officiële Letterzetter van de stad Kortrijk, waar hij een team van kunstenaars coacht. Zijn bijzondere, ritmische voordracht slingert tussen filosofie, melancholie en hilariteit. 

> Maak kennis met Bardthesque via dit filmpje
> Contacteer hem via bardthesque@gmail.com  

 

© Jess De Gruyter 

“Slam is de meest laagdrempelige manier om je verhaal te brengen op een podium. Er komt geen techniek aan te pas, het kan zonder micro, en dit ook in hoogtechnologische tijden. Slam is back to basics.”

Mon kwam voor het eerst boven water als slamdichter toen hij met zijn monoloog 'Honingdas' in 2011 de KifKif Awards won. Daarna volgden optredens in tal van cultuurcentra, jeugdhuizen festivals en concertzalen. Daarnaast geeft hij ook workshops taalcreativiteit en expressie in scholen, rusthuizen en gevangenissen. 

> Maak kennis met Mon via dit filmpje
> Contacteer hem via simondenhaerynck@hotmail.com

 

© Jess De Gruyter 

"Het komt wel eens voor dat mensen lege blikjes bier naar mijn hoofd slingeren wanneer ik optreed. Mijn poëzie roept reactie op, en dat is net goed.”

Philip Meersman verlegt de grenzen van poëzie zowel in geschreven als gesproken vorm. Hij is medeoprichter van DAstrugistenDA, artiestencollectief JA! en coördinator van het BK en EK Poetry Slam. Zijn werk werd in tal van landen opgevoerd en in verschillende talen vertaald. Philip Meersman ademt avant-garde, en dat werkt op een podium zowel aanstekelijk als ontwrichtend. 

> Maak kennis met Philip via dit filmpje
> Contacteer hem via philip.meersman@gmail.com

© Jess De Gruyter 

"Het is belangrijk dat ook scholen slam leren kennen. Het is de meest democratische kunstvorm die ik ken.”

Sascha Reunes is een multispagaat van formaat. Stoer en zacht tegelijk. Met haar kwetsbare teksten bespeelt ze de rauwe rand van je ziel en op verloren dagen laat ze de zon schijnen. Ze plaatst zichzelf graag in andere schoenen want dat levert boeiende wandelingen op. In 2012 ontving ze op het Belgisch kampioenschap Poetry Slam twee boeken waarvan ze de titel niet meer weet én de publieksprijs. 

> Maak kennis met Sascha via dit filmpje
> Contacteer haar via sascha.reunes@gmail.com

 

© Jess De Gruyter 

“Slam heeft mij bevrijd. Door slam zijn mensen naar mij beginnen luisteren.”

Seckou startte, om de tijd te verdrijven, in 2002 met rappen op het Antwerpse Conscienceplein. In zijn teksten kaartte hij toen vooral de problemen aan in de muziekwereld, zoals de kapitalistische attitude die vele artiesten uitdroegen. Maar Seckou wilde niet enkel entertainen. In slam vond hij de ideale vorm om op een ritmisch-poëtische manier problemen aan te kaarten en de maatschappij een spiegel voor te houden. In 2010 won hij de Kif kif Awards "Slam". Dit gaf zijn carrière een duwtje in de juiste richting en maakte Vlaanderen wakker voor Slam. Sindsdien heeft hij talloze poëzieavonden en slam/dans/theaterstukken geschreven en georganiseerd. Anno 2015 staat hij bekend voor zijn scherpe tong en passionele cadans.

> Maak kennis met Seckou via dit filmpje
> Contacteer hem via seckouo@gmail.com