Wil je graag informatie ontvangen over boeiende lezingen en een overzicht krijgen van nieuwe auteurs op deze website? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie en handige tips!
Wat moet ik weten over inkomsten uit auteurslezingen, bijvoorbeeld over factureren of niet, het aanrekenen van btw en mijn belastingaangifte? Kan ik inkomsten uit lezingen opnemen in het kader van een aanvraag voor een kunstwerkattest? Wanneer ontvang ik mijn fiscale fiche? De antwoorden op alle vragen over betalingen voor auteurs lees je hier.
Auteurs met een onderneming opgelet: vanaf 2025 vragen we om altijd te factureren voor auteurslezingen die via onze website uitbetaald worden, ook als je dat eerder niet deed. Je vindt alle informatie over factureren voor auteurslezingen in puntje 1 hieronder: Betaling via mijn onderneming. Stuur een mail naar info@auteurslezingen.be met alle informatie over je onderneming (naam, ondernemingsnummer etc.), dan passen wij dat aan in je account. Alvast bedankt om op die manier samen met ons te werken aan de verdere professionalisering van het veld.
Na afloop van de lezing en na de definitieve bevestiging van de financiële afspraken door jou en de organisator, betaalt Literatuur Vlaanderen jou je volledige honorarium uit. Dat wil zeggen de prijs van de lezing(en) en eventuele vervoerskosten. Je ontvangt de betaling dus altijd van Literatuur Vlaanderen en niet van de organisator van de lezing.
Je kunt kiezen tussen drie verschillende manieren om door Literatuur Vlaanderen te worden uitbetaald:
De keuze die je maakt, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en heeft invloed op je belastingaangifte.
Klik op de titels hieronder om meer informatie te lezen over de drie verschillende betaalmogelijkheden.
Na afloop van de lezing(en) maak je een factuur op vanuit je onderneming die je moet opladen in de lezingaanvraag via het dashboard op auteurslezingen.be. Team auteurslezingen zorgt voor de uitbetaling en controleert jouw factuur aan de hand van de financiële afspraken in de aanvraag. Je houdt bij het opmaken van je factuur rekening met volgende richtlijnen:
Als auteur met een onderneming heb je de keuze om geen btw of 6% btw te rekenen. Dat is opnieuw afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Volgens artikel 44, § 2, 8° uit het btw-wetboek zijn auteurslezingen in principe vrijgesteld van btw. Uit juridisch advies dat Literatuur Vlaanderen heeft ingewonnen rond auteurslezingen met korting en btw is naar voren gekomen dat natuurlijke personen altijd de vrijstelling voor auteurslezingen moeten hanteren en dat rechtspersonen de keuze hebben om 6% btw aan te rekenen of om gebruik te maken van de btw-vrijstelling (volgens artikel 44, § 2, 8° uit het btw-wetboek). Volgens dat juridisch advies kunnen lezingen namelijk genieten van het verlaagd tarief van 6% voor de uitvoering van voorstellingen (Rubriek XXIX, lid 2 van tabel A bij K.B. nr.20). 21% btw aanrekenen voor lezingen via auteurslezingen.be kan dus niet.
Geen btw
Als je geen btw rekent, vragen we om op je factuur voor lezingen met korting deze vrijstelling te vermelden: 'Vrijgesteld van btw op basis van artikel 44, §2, 8° wetboek btw (de diensten aan organisatoren van voordrachten verstrekt door voordrachtgevers die als zodanig handelen).'
Let op: Als je van deze vrijstelling wilt genieten, is het belangrijk om op je factuur altijd naar de prestatie te verwijzen als een auteurslezing, ook als er een workshop aan gekoppeld is.
6% btw
Als je wel 6% btw rekent, moet dat bij jouw gegevens in jouw dashboard aangevinkt staan. Als nieuwe auteur kun je dat zelf aanvinken bij het aanmaken van je pagina. Als je al op de website staat, kun je aan team auteurslezingen vragen om de btw aan te vinken. Op die manier wordt de btw automatisch bij de financiële gegevens in een lezingaanvraag opgeteld. Het is dus belangrijk dat organisatoren de afgesproken bedragen exclusief btw invullen in een nieuwe lezingaanvraag.
Vervoersonkosten moeten als ‘bijkomende prestaties’ altijd de btw-behandeling van de hoofdprestaties (in dit geval de lezingen) volgen. Dat betekent dat de vervoersonkosten (afhankelijk van je situatie) onder de btw-vrijstelling vallen of dat er 6% btw op kan worden aangerekend. Het betalingssysteem op auteurslezingen.be is daarom ook zo ingericht: als je btw rekent, wordt de 6% automatisch opgeteld bij het honorarium én bij de vervoersonkosten. Het is daardoor ook niet mogelijk om alleen btw te rekenen op de vervoersonkosten en niet op het honorarium.
Je ontvangt een keer per jaar een fiscale fiche 281.50 van Literatuur Vlaanderen die gelinkt is aan je ondernemingsnummer. Die fiche moet je aangeven als een beroepsinkomen, meer bepaald als winsten of baten, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De inkomsten worden dan toegevoegd aan de andere beroepsinkomsten en globaal belast binnen het progressieve tarief van 25 tot 50%.
Je krijgt via mail een seintje zodra je de fiche kunt downloaden in MyMinfin.
Na afloop van de lezing(en) bezorgt jouw SBK of interimkantoor een factuur aan team auteurslezingen. Het kantoor richt de factuur aan Literatuur Vlaanderen en verstuurt de factuur naar info@auteurslezingen.be. Je hoeft die factuur dus niet zelf op te laden in de aanvraag, team auteurslezingen brengt dat voor jou in orde. Als je je prestaties doorgeeft aan je SBK of interimkantoor, zorg er dan voor dat je de lezingen voor verschillende organisatoren uit elkaar houdt. Op die manier ontvangt team auteurslezingen van jouw bureau telkens een factuur per organisator waarvoor je lezingen hebt gegeven. Kosten voor lezingen voor andere organisatoren mogen daar niet opstaan.
Literatuur Vlaanderen bezorgt jou of het bureau waarmee je samenwerkt geen fiscale fiche. Het sociaal bureau voor kunstenaars of interimkantoor neemt dat deel van de administratie op zich.
Na afloop van de lezing(en) zorgt team auteurslezingen voor de uitbetaling aan de hand van de financiële afspraken in de aanvraag. Je ontvangt de betaling op het rekeningnummer dat je hebt ingevuld in je auteursprofiel.
Je ontvangt een keer per jaar een fiscale fiche 281.50 van Literatuur Vlaanderen die gelinkt is aan je rijksregisternummer. Die fiche kun je aangeven als een divers inkomen (afzonderlijk belast aan 33%) of een beroepsinkomen, meer bepaald als winsten of baten (belast aan het progressief tarief van 25 tot 50%), afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Als je een bepaald inkomen verwerft uit een activiteit die losstaat van je beroep en die occasioneel is, dan wordt dat in principe beschouwd als een ‘divers inkomen’. Heb je daar vragen over? Neem dan contact op met een boekhouder.
Je krijgt via mail een seintje zodra je de fiche kunt downloaden in MyMinfin.
Let op: de administratie Financiën kan beslissen om de inkomsten in jouw aangifte te herkwalificeren. Om er dus zeker van te zijn hoe je jouw inkomsten het beste ingeeft, raden we je aan om contact op te nemen met je boekhouder, het lokale belastingkantoor of de Vlaamse Auteursvereniging (als je lid bent). Zij kunnen op basis van jouw specifieke fiscale situatie persoonlijk advies verstrekken.
Heb je twijfels over je persoonlijke situatie? Dan kunnen de onderstaande algemene richtlijnen misschien helpen om in te schatten hoe je het beste door Literatuur Vlaanderen kan worden uitbetaald:
Voor advies op maat kun je het best contact opnemen met een boekhouder of de kennisbank van Cultuurloket raadplegen.
Indien van toepassing kun je inkomsten uit auteurslezingen mee opnemen in het kader van een aanvraag voor een kunstwerkattest. Het gaat immers om professionele inkomsten uit jouw artistieke activiteit als literaire maker (auteur, illustrator of literair vertaler), waar een resultaatsverbintenis aan verbonden is (het geven van de lezing). Voeg daarvoor een kopie van de fiche 281.50 bij je aanvraag samen met een kopie van onze begeleidende brief bij de fiches, waarin wordt verduidelijkt dat het om een inkomen uit artistieke prestaties als auteur, illustrator of literair vertaler gaat. Let op, voor de berekening van de artistieke inkomsten wordt er geen rekening gehouden met de terugbetaalde vervoers- en andere kosten.