Benjamin Leroy
Biografie
De boeken van Benjamin Leroy (1980) werken aanstekelijk. Of het nu gaat om 'De Blauwen tegen de Rooien' (Gottmer, 2020), 'Plasman' (Gottmer, 2017) of de hilarische avonturen van Suzie: ze bulken van de details, humor en speelse verwijzingen. Daardoor is het heerlijk verdwalen in Benjamins wereld op papier.
Benjamin besteedt bijzondere aandacht aan het uitwerken van zijn personages. Pas als hij ze helemaal kent, mogen ze in het boek. Suzie, Plasman of Blauwbaard: je gelooft ze meteen. En voor je het weet, slepen ze je mee in een nieuw avontuur!
Benjamins boeken wonnen tal van prijzen en werden wereldwijd vertaald. Zo heeft Suzie een Chinese stinkvinger, plast Plasman in het Sloveens en verspreiden 'De Zuurtjes' hun narigheid tot in Zuid-Afrika.
Maar Benjamin maakt niet alleen boeken. Misschien ken je zijn werk ook van de Boekstartcampagne? Hij tekent de vrolijke 'Blopjes': vingerafdruk-figuurtjes die je in elke Vlaamse bibliotheek, kinderopvang of Huis van het kind aantreft.
Zo breidt het universum van Benjamin alsmaar uit. Volg hem via zijn website, Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven. Of nodig hem uit om het eens allemaal te vertellen op zijn eigen, aanstekelijke wijze!
Uitgelichte titels
De Blauwen tegen de Rooien
Plasman
Suzie gaat tekenen
Lezingen
Benjamin is een ervaren en enthousiaste verteller. Zijn lezingen krijgen een andere vorm en inhoud naargelang de doelgroep.
- Klassieke lezing (6 - 12j)
Aan de hand van passende beelden vertelt Benjamin de verhalen die hij mee bedacht en tekende, zoals ‘Suzie’, ‘Plasman’ of ‘De Zuurtjes’. Afhankelijk van de doelgroep gaat hij ook in op het maakproces van een boek. Op een bord laat hij zien hoe hij personages tekent. En natuurlijk neemt hij uitgebreid de tijd voor de vragen van het publiek.
Deze lezingen kunnen ook digitaal geboekt worden, al geeft hij altijd de voorkeur aan de live versie en echte interactie met zijn publiek.
- Lezing met live-tekentafel (6 - 12j)
Van achter zijn live-tekentafel tekent en vertelt Benjamin over mijn nieuwste werk. Via een camera en projectie kijkt het publiek mee op zijn tekentafel. Hoe ontstaan personages als Plasman, Suzie, of de Boekstart-figuurtjes? Hij laat zien hoe hij stap voor stap een wereld op papier laat ontstaan. Hij speelt ook tekenspelletjes met het publiek, waarbij ze suggesties kunnen doen die hij omzet in een tekening. En hij neemt graag de tijd voor vragen van het publiek.
- Lezingen voor kleuters (4 - 5j)
Benjamin maakt het gezellig. Hij vertelt met behulp van grote platen of geprojecteerde beelden de verhalen van ‘Suzie’ en ‘Plasman’ aan kleine groepen, in de klas of in de kinderhoek van de bib. Hij laat ook zien hoe hij Suzie of Plasman tekent. En natuurlijk neemt hij uitgebreid de tijd voor de vragen of verhalen van de kinderen.
- Lezingen voor volwassenen
Benjamin geeft een inkijk in zijn manier van werken en denken, laat met passende beelden zien hoe zijn verhalen en boeken ontstaan en wat hem inspireert. Hij tipt boeken van collega’s die hij bewondert. En natuurlijk neemt hij uitgebreid de tijd voor de vragen van het publiek. Op vraag van de organisator en het soort event voorziet hij passende lestips, activiteiten aan de hand van zijn boeken enzovoort. Het is eveneens mogelijk om boeken te laten signeren.
Praktisch
- Bij het boeken van een lezing ontvangt u een technische fiche waarop u alle benodigdheden en voorwaarden terugvindt.
- Voor alle lezingen voorziet de organisator een projector met HDMI-aansluiting, projectiescherm, micro en geluidsinstallatie, een tafeltje om boeken op te zetten en internetverbinding. Gelieve alle materialen grondig te checken voor aanvang van de lezing.
- Benjamin geeft bij voorkeur lezingen in de bib of het cultureel centrum, in een afgesloten, stille en verduisterbare zaal met de nodige voorzieningen. Hij geeft geen lezingen op scholen.
- Het publiek zit op stoelen of banken, kussens of tapijten zijn niet toegestaan.
- Als de lezingen meerdere dagdelen beslaan, dient een maaltijd, bijvoorbeeld een broodje of lunch, te worden voorzien.
- Bij meerdere opeenvolgende lezingendagen dient een overnachting met ontbijt te worden voorzien indien nodig. Dit valt samen te overleggen.
- Klassieke lezing
- Duur: 45 à 50 minuten. De duur kan variëren naargelang de vragen achteraf.
- Maximum 60 personen per lezing, in te delen per leeftijdscategorie van maximaal twee jaar, bijvoorbeeld 6 en 7 jaar, 8 en 9 jaar.
- Benjamin geeft minimum twee, maximum drie klassieke lezingen op een dag.
- Aanvullende benodigdheden zijn een tekenbord of flipchart met passende stiften. Gelieve op voorhand te controleren of de stiften werken.
- Lezing met live-tekentafel
- Duur: 45 à 50 minuten. De duur kan variëren naargelang de vragen achteraf.
- Maximum 60 personen per lezing. Mits ideale omstandigheden en voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een auditorium of theaterzaal is het mogelijk deze lezingen voor grotere groepen te geven, met een maximum van 120 personen. Hiervoor wordt een meerprijs aangerekend. Dat valt samen te bekijken en overleggen.
- De lezingen met live-tekentafel kunnen enkel als drie lezingen op een dag geboekt worden.
- Het uitladen, opbouwen en testen van de tekentafel duurt ongeveer 90 minuten. Gelieve hier rekening mee te houden in de dagplanning en de eerste lezing niet te vroeg te zetten.
- De organisatie voorziet een parkeerplaats grenzend aan de locatie.
- Voor het uitladen van de tekentafel heeft Benjamin hulp nodig.
- Lezing voor kleuters
- Duur: 30 à 35 minuten.
- Maximum 25 personen per lezing.
- Ik geef minimum drie, maximum vijf lezingen voor kleuters per dag.
- Aanvullende benodigdheden zijn een tekenbord of flipchart met passende stiften. Gelieve op voorhand te controleren of de stiften werken.
- Lezing voor volwassenen
- Duur: 60 tot 120 minuten, afhankelijk van het soort lezing en de vraag.
- Maximum 120 personen per lezing.
- Deze lezing kan als enkele lezing geboekt worden.