Benedict Wydooghe
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Theater
Thema’s
Digitale competenties, Historisch bewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Benedict Wydooghe

Biografie

Benedict Wydooghe (1972) is een Vlaamse historicus en auteur. Hij doceert geschiedenis en nieuwe media aan de hogeschool Vives. In zijn boek ‘De sluiswachter van de IJzer’ (Witsand, 2014) gaat hij op zoek naar de laatste sporen van de onderwaterzetting van de IJzervlakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij laat zich bij de hand nemen door de twee ongeletterde gidsen Hendrik Geeraert en Karel Cogge. Oktober 1914 maakt hen tot wisselwachters van het lot. Een eeuw na de IJzerslag voert hun verhaal je naar de plekken waar de bewegingsoorlog stilvalt en symboliseren zij hoe mensen met z'n allen geschiedenis schrijven én verzwijgen.

Daarnaast werkte Benedict ook samen met Stefaan Pleysier aan het boek ‘Game over?’ (Garant, 2007). Het boek behandelt nieuwe media zoals Facebook, sociale media en videospelletjes.

Uitgelichte titels

Cover van boek De sluiswachter van de IJzer

De sluiswachter van de IJzer

Lezingen

Benedict geeft lezingen voor volwassenen, zowel over nieuwe media als over de Eerste Wereldoorlog. Hij zorgt steeds voor een informatieve, geanimeerde lezing vol illustraties.

  1. Lezing over nieuwe media

Internet en games zijn nauwelijks weg te denken uit de jeugdkamer. Ze bezorgen jongeren een pak plezier en geven hen ongekende kansen om de wereld te verkennen. De technologie dwingt de ouders tot een nieuwe manier van opvoeden en leerkrachten tot andere vormen van lesgeven. Zijn videogames het nieuwe Rock & Roll? Wanneer is het te veel? Hoe zit het met verslaving? Met cyberpesten? Naaktfoto's? Geweld? Tijdens de lezing gaat Benedict in op digitale opvoedingsvragen: Hoe ‘lezen’ jongeren een game? Wat spoken ze uit op hun toestellen? Hoe kan je jongeren bijstaan in hun online leven? Benedict is niet alleen alert voor nieuwe valkuilen, hij ziet internet en games ook als dé codewoorden die toegang geven tot de opvoeding van morgen.

  1. Lezing over de Eerste Wereldoorlog

Op 4 augustus 1914 vallen de Duitsers België binnen. De tegenstand die ze ondervinden is hevig. De Duitse overmacht dwingt de Belgen tot de aftocht tot er eind oktober plotseling water tussen Nieuwpoort en Diksmuide stroomt. Iemand heeft blijkbaar de sluizen opengezet: oktober 1914 maakt Hendrik Geeraert en Karel Cogge tot wisselwachters van het lot. In deze lezing zoekt Benedict naar de laatste sporen van de onderwaterzetting, een fascinerende tocht langs die plekken waar honderd jaar geleden de wereldgeschiedenis veranderde.

Praktisch

  • Een lezing (zonder pauze) duurt 70 minuten.
  • De organisator voorziet een beamer en projectiescherm.

Neem contact op met Benedict Wydooghe

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.