Maar liefst dertien nieuwe auteurs kunnen vanaf nu ook geboekt worden voor een lezing met subsidie. We verwelkomen deze nieuwkomers uit verschillende genres:

Non-fictie

Muziekrecensent Wouter Bulckaert schreef het boek Ry Cooder. Meester in de schaduw (EPO). In deze biografie zet hij de Amerikaanse gitarist en maatschappijkritische songschrijver, bij het grote publiek vooral een ‘nobele onbekende’, in een nieuw daglicht. 

Annelies D’Hulster studeerde Moraalwetenschappen en Ontwikkelingssamenwerking. Ze was coördinator van VIA vzw en werkte als vrijwilliger in Zuid-Afrika, Oeganda, Tanzania en Peru. De afgelopen jaren schreef ze ook voor Mo.be en deredactie.be. In haar debuut Nooit meer thuis (Polis), beschrijft ze de harde werkelijkheid die duizenden West-Afrikaanse migranten jaarlijks beleven tijdens hun reis naar Europa.

Chams Eddine Zaougui is arabist en schrijft sinds de start van de Arabische opstanden in 2011 analyses voor De Standaard. Zijn stukken verschenen eerder ook in Knack, NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en The New York Times. Dictators. Een Arabische geschiedenis (Polis) is zijn debuut.

Proza

Erna Schelstraete studeerde Germaanse Talen aan de UGent, werkte in het onderwijs en was van 1996 tot 2001 coördinator van Canon, de Cultuurcel van het departement Onderwijs. Ze schrijft zowel proza als poëzie, en won in 2009 de Basiel de Craene poëzieprijs. Haar romandebuut Koningin voor één dag, over het leven van Blanche Delacroix met Koning Leopold II, werd in 2013 uitgegeven bij Van Halewyck.

Mark Doornaert is auteur, columnist en dichter, en vormt een schrijversduo met de Nederlandse auteur Rolf van der Leest. Samen schreven ze de literaire psychologische thriller ‘Ik, Frederic Brandnetel’, die in september 2016 is verschenen bij Uitgeverij Aspekt.

Katrijn Van Bouwel is auteur en improvisatieactrice. Ze treedt al tien jaar op en is regelmatig te zien op televisie. Naast talrijke columns en artikels schreef ze in 2016 haar debuutroman De muze en het meisje (Prometheus). 

Poëzie

Met zijn gedicht ‘En dan is alles anders’ behaalde Geert Viaene de tweede prijs in de Turing Gedichtenwedstrijd 2015. Eerder werd zijn werk opgenomen in de bloemlezing Het Gezeefde Gedicht en publiceerde Het Liegend Konijn tien van zijn gedichten. Eistijden (Uitgeverij P) is zijn debuutbundel.   

Muzikante, fotografe en dichteres Jana Arns debuteerde in 2016 bij Uitgeverij P met de dichtbundel Status: het is ingewikkeld. Haar gedichten verschenen daarnaast in onder andere Poëziekrant, Meander, De Contrabas en de bloemlezing Het Gezeefde Gedicht.

Inge Braeckman werkt als redacteur, vertaler en proofreader. Ze publiceert regelmatig stukken over hedendaagse kunst voor onder andere <H>ART Magazine. Daarnaast heeft ze drie dichtbundels op haar naam staan: Beeltenissen, Incantaties 1 en Incantaties 2 (Poëziecentrum). Haar nieuwste bundel Bougainvillea, met etsen van Carole Vanderlinden, verschijnt eind 2016 bij Ergo Pers.  

Kinder- en Jeugdliteratuur en Illustraties

Suzan T’Hooft studeerde in 2011 af als illustrator in het KASK te Gent. In haar illustraties, waarin de natuur vrijwel altijd centraal staat, vermengt ze diverse technieken en materialen. De hoes die ze ontwierp voor de plaat ‘Cirque’ van Flip Kowlier werd genomineerd voor de MIAaward voor beste artwork. Voor haar debuut Het is raak! (De Eenhoorn) werkte ze samen met niemand minder dan Edward van de Vendel.

Diane Put maakte de prentenboekenreeks Lotta, waarin een vrolijk, verwonderd en nieuwsgierig kippetje de hoofdrol heeft. In de boeken worden verschillende thema’s behandeld, zoals in Lotta en de regenboog (over kleuren), Lotta telt (over tellen) en Lotta ruimt op (over afval en recycling).

Na zijn filmstudies in Brussel ging Bart Vermeer aan de slag als schrijver, regisseur en leraar. In 2004 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel. In de jaren daarna volgden er meer poëzie- en verhalenbundels , en verschillende (jeugd)romans, waaronder Nachtwild (Abimo), die hij samen met Johan Vandevelde schreef. 

Rob Vangansewinkel is al 15 jaar leraar in het secundair onderwijs. Tijdens zijn lessen Nederlands ontstond het idee voor zijn eerste jeugdroman Wonder Wout - De strijd om de steen (Clavis), waarin de dertienjarige Wout na een inslag door een meteoriet ontdekt dat hij bijzondere krachten heeft.