Astrid Vandendael
Biografie
Astrid Vandendael (1994) is illustratrice. Ze studeerde illustratie (PXL), heeft een achtergrond in animatie (KASK) en geeft intussen ook zelf les in verschillende afdelingen van het deeltijds kunstonderwijs. Haar werk stond al op expo’s zoals Museumnacht Antwerpen, Graffix en de feestcollectie van het 225-jarige bestaan van het MSK in Gent. Haar illustraties kenmerken zich door de typerende lijnvoering en de vaak onschuldige dikke figuren die naar een plek in hun omgeving zoeken en de wereld rondom hen proberen te begrijpen.
Uitgelichte titels
Jub en zijn traan
Lezingen
Aan de hand van ‘Jub en zijn traan’ gaat Astrid op een creatieve manier in gesprek met het publiek over wat tranen zijn en wat ‘huilen’ nu net betekent. De lezing begint telkens met het voorlezen van het boek en een korte bespreking achteraf. Dit neemt ongeveer een halfuur in beslag.
Voor het vervolg van de lezing houdt Astrid telkens rekening met de wensen van de organisator, de leeftijd van het doelpubliek en de tijd die is voorzien. Er zijn twee mogelijke vormen.
1. Vraaggesprek
Hierbij gaat Astrid in gesprek met het publiek. Aan de hand van hun vragen en interesses vertelt zij over het maakproces, het bedenken van personages, de samenwerking met de auteur enzovoorts. Astrid deelt schetsen en materialen uit die de deelnemers kunnen ontdekken en bestuderen.
Deze optie duurt (samen met het voorlezen van het boek) één uur. Er staat geen limiet op het aantal deelnemers.
2. Creatieve workshop
Na het voorlezen van het boek gaat Astrid samen met haar publiek creatief aan de slag met het maken van een traan in de stijl van het boek. De focus ligt op de relatie tussen de illustratie(s) en het verhaal. Hoe ziet de traan die de deelnemers bedenken eruit? Welke vorm zou die hebben, gekoppeld aan de emotie die ze willen vastleggen? En met welke materialen gaan ze die traan dan maken?
De workshop begint steeds met een aantal korte oefeningen om de deelnemers op te warmen en te inspireren. Zo worden ze uitgedaagd om het boek te bestuderen en de stijlelementen eruit te halen. Vervolgens bedenken ze zelf een traan. Astrid neemt een paar voorbeelden mee die als inspiratie kunnen dienen. Daarna is het tijd om de traan samen te stellen.
Eerst zal de groep de texturen uit het boek moeten namaken met tape, potlood en inkt. Met deze texturen wordt vervolgens de traan gebouwd door knip-, scheur- en plakwerk. Voor dit onderdeel wordt het meeste tijd voor voorzien. Astrid loopt rond en begeleidt de deelnemers. De workshop eindigt met het ophangen van de tranen (bijvoorbeeld in de klasruimte) zodat er een heus tranen-gordijn ontstaat. De deelnemers kunnen elkaars tranen bewonderen en aan elkaar tonen.
Deze optie duurt (samen met het voorlezen) idealiter 90 minuten. Indien er minder tijd is voorziet Astrid een kortere versie van deze workshop, waarbij ze de texturen voor de tranen zelf voorbereid. Deze workshop duurt minstens één uur is geschikt voor alle leeftijden. Het aantal deelnemers wordt best beperkt tot maximaal 20 zodat er genoeg tijd en ruimte is om elke deelnemer te begeleiden.
Astrid geeft ook duolezingen met Arne De Loore, de auteur van 'Jub en zijn traan'. Daarbij is een vraaggesprek mogelijk waarin de auteurs dieper ingaan op het boek en hun samenwerking. Arne en Astrid bieden ook een gezamenlijke creatieve workshop aan die de grote lijnen van Astrids eigen workshop volgt, en waarbij de focus ligt op het bedenken van een traan. In dat geval begeleiden beide auteurs de workshop.
Praktisch
- Voor de workshops voorziet Astrid altijd zelf het nodige materiaal.