Ans Vroom
Biografie
Ans Vroom (1979) is auteur, journaliste en scenariste. Ze studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en startte daarna haar carrière in het theater. Daar werkte ze als publiekswerker en dramaturg voor onder andere het Toneelhuis, Theater Zuidpool, Bad van Marie en het gezelschap JAN, dat ze samen met acteur Peter Seynaeve oprichtte in 2006.
Ans heeft een fascinatie voor levensverhalen. Als journalist schrijft ze voornamelijk stukken over psychologie en human interest. Ze is ervan overtuigd dat in ieder van ons een boeiend verhaal schuilgaat. Al meer dan 15 jaar verschijnen stukken van haar hand in verschillende magazines zoals Feeling, Goed Gevoel, Libelle, Psychologies en ELLE. Voor Feeling verzorgt ze een boekenrubriek, waarin ze elke maand haar liefde voor de magie van meeslepende verhalen deelt. Ans is er immers nog altijd niet uit wat ze het liefste doet: verdwalen in een goed boek of er zelf één schrijven. In januari 2020 verscheen haar debuutroman ‘Moederziel’ bij Polis. Een jaar later volgde haar tweede boek ‘Van geboren worden ga je dood’ (Pelckmans Uitgevers). Beide romans werden lovend ontvangen door pers en publiek en openden de deur naar nieuwe opportuniteiten. Momenteel werkt Ans als scenariste aan verschillende fictiereeksen, waarbij ze haar passie voor de psychologie van sterk uitgediepte personages kan voortzetten.
Uitgelichte titels
Moederziel
Van geboren worden ga je dood
Lezingen
Ans geeft twee verschillende lezingen, elk gebaseerd op een van haar gepubliceerd boeken.
- ‘Moederziel’
In de lezing over haar debuutroman ‘Moederziel’ focust Ans op familierelaties en de diepgaande invloed daarvan op ieders leven. De belangrijkste thematiek in ‘Moederziel’ is de positie van de vrouw in de maatschappij en hoe die doorheen de afgelopen decennia evolueerde. Ans plaatst daarvoor de situatie van haar grootmoeder, die als vrouw aan de haard voor een kroostrijk gezin moest zorgen, naast die van zichzelf, een moderne vrouw die worstelt met een overdaad aan keuzemogelijkheden en een teveel aan vrijheid. Met de vrouwen in haar boek als inspiratie bespreekt Ans maatschappelijke thema’s zoals: feminisme, religie en rouw. Speciale aandacht gaat uit naar de positie van de vrouw in relaties, het gezinsleven en op de werkvloer, en de consequenties van de verschuiving hiervan. Ook het moeder-dochter thema komt uitgebreid aan bod. De lezing richt zich daarnaast op zowel positieve als negatieve aspecten van het vrouw-zijn, in het bijzonder op schuldgevoel, perfectionisme, prestatiedruk en zorg voor het gezin.
- ‘Van geboren worden ga je dood’
In de lezing bij haar tweede boek ‘Van geboren worden ga je dood’ focust Ans op thema’s zoals de complexiteit van moderne relaties, trauma en therapie, maar bovenal de verborgen veerkracht die ons allemaal wel eens verrast. Deze lezing gaat dieper in op de helende kracht van literatuur en verwijst onder andere naar het werk van de Amerikaans-Libanese denker Nassim Nicholas Taleb, met wie de schrijfster een fascinatie deelt voor kwetsbaarheid. Andere voorbeelden uit de wereldliteratuur die aan bod komen zijn Ocean Vuong, Joan Didion en Sylvia Plath.
Praktisch
- Beide lezingen duren ongeveer anderhalf uur, inclusief het (eventuele) vraaggesprek achteraf.