Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Anne-Laure Van Neer

Biografie

Anne-Laure Van Neer (1975) debuteerde in 2015 met 'Justine' (Uitgeverij Vrijdag), een misdaadroman over een oude dame die weigert om naar het rusthuis te gaan. Het boek combineert misdaad met humor. Tijdens de Antwerpse boekenbeurs van 2015 werd de publicatie genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, de jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. In de jaren die volgden verschenen er nog meer boeken van haar hand bij Uitgeverij Vrijdag. In 2017 volgde haar tweede boek, 'Maurice', een misdaadverhaal over een seriemoordenaar die aan zijn moeder heeft beloofd om ermee op te houden. Maurice werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs van 2017. Haar derde boek 'Louise' verscheen in 2019 en werd eveneens genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2019.

In 2022 werd 'Joséphine' uitgegeven. Joséphine is het verhaal van een oudere dame die samen met haar vrienden een giftuintje onderhoudt om hun levenseinde zelf te kunnen bepalen. Deze misdaadkomedie won de Hercule Poirotprijs 2022.

De combinatie van maatschappelijk relevante thema’s, humor en misdaad zijn eigen aan haar werk.

Van Neer woont samen met haar echtgenoot en twee kinderen in Mortsel.

Uitgelichte titels

Cover van boek Joséphine

Joséphine

Lezingen

Anne-Laure gidst je door de wondere wereld van het schrijven en beantwoordt prangende vragen over het schrijfproces.

Wat zijn de bouwstenen van een sterk verhaal?

De combinatie van maatschappelijk relevante thema’s (euthanasie, wilsbeschikking,…), misdaad en humor zijn kenmerkend voor haar stijl. De auteur legt uit hoe ze met verzachtende humor een maatschappelijk pijnpunt aankaart om het bespreekbaar te maken. Op die manier opent de auteur de deur naar ernstige thema’s, maar wordt de somberheid gedempt.

Hoe schep je geloofwaardige personages?

De schrijfster verkiest ouderen als hoofdpersonages. Helden moeten immers niet altijd fit, jong en instagramwaardig zijn. In de lezing legt Anne-Laure uit waarom ze bewust de keuze maakt om ‘senior’-helden op de voorgrond te laten treden.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Anne-Laure vertelt over hoe gesprekken op de trein, krantenartikels of observaties uit het dagelijks leven een inspiratiebron kunnen zijn.

Om af te sluiten wordt het publiek aan de hand van een krantenartikel uitgedaagd om zelf een verhaal uit te broeden.

Uiteraard past Anne-Laure ook de lezing aan indien de organisator een andere invulling wenst.

Praktisch

  • De lezing duurt ongeveer 45 minuten, maar dit kan op vraag aangepast worden.
  • Een beamer is aangewezen om de PowerPointpresentatie te projecteren. In grote groepen/zalen kan een micro als ondersteuning nodig zijn. 

Neem contact op met Anne-Laure Van Neer

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.