Ann Kindts
Biografie
Ann Kindts (1976) had als kind al een levendige fantasie, die ze voedde door tot diep in de nacht spannende jeugdboeken te lezen. Het was haar manier om te ontsnappen aan de harde realiteit. Geïnspireerd door al die verhalen, pende ze eigen avonturen, gedachten en gevoelens in dagboeken neer. Toen ze in 2015 een uitgesteld rouwproces doormaakte en in de literatuur geen herkenning vond, besloot ze om die lacune zelf in te vullen. Dat resulteerde in het openhartige relaas ‘Voor altijd in mijn hart’ (Witsand Uitgevers, 2018). Ann is een enthousiaste, dynamische spreker en gaat tijdens haar lezingen op verschillende manieren in op de thema’s die in haar boek aan bod komen. Ze is oprecht geïnteresseerd in de personen die ze voor zich heeft en gaat dan ook graag in interactie.
Uitgelichte titels
Voor altijd in mijn hart
Lezingen
- Doelgroep 15 – 18 jaar
Ann verlegt voor deze doelgroep het accent van de lezing naar de leef- en belevingswereld van de jongeren. Aan de hand van onderwerpen die hen nauw aan het hart liggen zoals vriendschap, familie, vertrouwen, angst, eenzaamheid, geaardheid enzovoort, neemt ze hen gericht mee in haar verhaal over rouw en verdriet. Er worden fragmenten voorgelezen uit haar boek, maar ook uit ongepubliceerd werk, zoals haar dagboeken waarin ze als hun leeftijdsgenoot gedachten en gevoelens neerpende. Aan de hand van soms confronterende foto’s en quotes gaat ze in gesprek. Deze interactie wordt door de auteur geïnitieerd door vragen in de groep te gooien. Vooraf kan de organisator wel aangeven waarop de focus moet liggen zodat de auteur haar lezing helemaal op maat kan maken volgens de noden, wensen van de doelgroep. De auteur heeft beroepshalve jarenlange ervaring met motiverende gespreksvoering en publiek spreken, ook voor de hogere klassen. Door de interactie houdt ze de aandacht. Na de lezing kunnen de jongeren haar via sociale media zeker nog bereiken.
- Doelgroep 18+
Aan de hand van een PowerPoint waarbij enkele citaten uit het boek of foto’s geprojecteerd worden neemt de auteur het publiek mee in haar verhaal. De fragmenten die ze voorleest uit haar boek zijn de rode draad van de avond. De diverse thema’s worden ingeleid of toegelicht door de auteur en ook hier is er steeds ruimte om interactie aan te gaan met het publiek, al leert de ervaring dat dit pas in het vragenrondje achteraf gebeurd. Er kan ook gekozen worden voor een interviewstijl. Ann wil dit gerust met andere auteurs doen, maar de organisatie hiervan ligt bij de aanvrager en deze aanpak dient op voorhand doorsproken te worden. Ze beweegt graag vrij op het podium. Ze zoekt het contact op door onder andere non-verbale communicatie waar te nemen en daar op in te spelen. Omwille van haar dynamische, interactieve stijl gaat haar voorkeur uit naar live audience in plaats van online lezingen. Na de lezing is er eveneens mogelijkheid tot aankoop van het boek of een gesprek met de auteur.
Praktisch
De organisator voorziet bij voorkeur:
- Een beamer en een scherm (voor projectie van een PowerPointpresentatie).
- Een micro als de lezing doorgaat in een aula of andere grote ruimte waar akoestiek niet zo goed is.
- Een kruk/stoel/zetel of staander met indien nodig wat extra licht (voor het voorlezen van fragmenten uit het boek).
- Een boekentafel (voor boekenverkoop na de lezing).
- Graag wat ruimte om vrij te bewegen (geen ‘krappe’ opstelling).