Vier keer per jaar worden nieuwe auteurs opgenomen op de auteurslijst. De adviescommissie Auteurslezingen bekijkt de kandidaturen van auteurs die gesubsidieerde lezingen willen geven. Deze ronde werden negen auteurs opgenomen op de auteurslijst. 

Proza

Yves Saerens is criminoloog van opleiding en deed zestien jaar lang onderzoek naar ‘de dwarsligger’, een zeventiende-eeuwse overledene wiens doodskist onder de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal als enige niet in de rij ligt. De historische roman De dwarsligger die hieruit voortkwam is Saerens’ debuut. In de roman, die gebaseerd is op waargebeurde feiten, worden de verhalen van twee personages uit twee verschillende tijdperken met elkaar vervlochten. 

Na zijn studies moderne literatuur en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin, werkte Hans Bogaert enkele jaren bij Behoud de Begeerte, kunstencentrum voor literatuur. Daarnaast publiceerde hij literaire kritieken in DW B en Ons Erfdeel. In het najaar van 2016 verschijnt zijn debuutroman Echo bij De Bezige Bij. 

Poëzie

(Slam)dichter, prozaschrijver en performer Max Greyson heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd met zijn vele optredens als spoken word performer in interdisciplinaire muziektheatervoorstellingen, en als slamdichter op literaire festivals. In oktober 2016 is zijn debuutbundel Waanzin Went Niet verschenen bij de Arbeiderspers. 

 

Kinder- en jeugdliteratuur

In 2015 debuteerde Asma Ould Aissa bij Studio Sesam uitgeverij met het prentenboek Safia en de droombellen. Daarnaast werkt ze als publieks-en promotiemedewerker bij cultuurhuis De Roma en verzorgt ze copywriting en schrijf-en redactiewerk in opdracht. In haar teksten speelt de diversiteit van de hedendaagse samenleving een belangrijke rol.

Kathelijn Vervarcke is germanist, leerkracht Nederlands en theater-en romanauteur. In haar werk richt ze zich voornamelijk op jongeren, en geeft ze een stem aan mensen die geen stem hebben. In Zwerfsteen (Abimo/Pelckmans) krijgt Samuel het woord: een jongen die door de gevangenisstraf van zijn moeder aan zijn lot overgelaten wordt en nergens wortels schiet.

Voormalig kleuterleidster Huguette Vanden Weghe schrijft kleurrijke kinderboeken waarin ze haar ervaring in het onderwijs combineert met haar kennis van de natuur, die ze opdeed tijdens haar studies tot herborist en aromatherapeut.  

 

Non-Fictie

Marc Colpaert studeerde Germaanse filologie en cultuurfilosofie aan de KULeuven en in Bonn. De invloed van cultuur op het menselijk bestaan is een belangrijk thema in zijn werk. In lijn hiermee richtte hij CIMIC op, een expertisecentrum voor interculturaliteit. Als journalist heeft hij zich gespecialiseerd in Zuidoost-Azië, en sinds 11 september 2001 belicht hij regelmatig ‘het andere gezicht’ van de Islam in zijn publicaties. In samenwerking met CANON Cultuurcel schreef hij het boek Tot waar de beide zeeën samenkomen. Verbeelding, een sleutel tot intercultureel opvoeden (Lannoo), over symboliek, cultuur en identiteit.

Katrien Steyaert is zelfstandig journalist en tekstschrijver. Haar interviews en reportages in de culturele en literaire sfeer verschijnen al meer dan tien jaar in onder andere De Standaard en Knack Weekend. Ook verschenen er verschillende non-fictieboeken van haar hand, waaronder 1914-1918. 100 jaar later (WPG) en Welkom aan boord (Van Halewyck), over het leven en de belevenissen van stewards en stewardessen.

Lode Melis heeft al jaren een passie voor geschiedenis, en is in het bijzonder geïnteresseerd in de ‘petite histoire’. Hij schreef twee boeken over Napoleon, De Kuren van de Keizer (Baeckens Books), bedoeld voor een jong publiek, en De piemel van Napoleon (Uitgeverij Elena) voor volwassenen en adolescenten.