Na een positief advies van de adviescommissie Auteurslezingen werden deze maand zeventien nieuwe auteurs op de auteurslijst opgenomen.

Vier keer per jaar worden nieuwe auteurs opgenomen op de auteurslijst. Het VFL draagt voor auteurslezingen van deze auteurs 100 euro per lezing bij, voor maximaal 15 lezingen per jaar. Vanaf nu kunnen organisatoren een subsidie aanvragen voor de volgende auteurs:

Proza

Zita Theunynck werkt als copywriter bij een reclamebureau. Ze beheert samen met haar zus de blog emoshit.be, is auteur bij Charlie Magazine en debuteerde dit voorjaar met de veelgeprezen debuutroman 'Het wordt spectaculair. Beloofd.' (Uitgeverij Vrijdag).

Rita Vrancken werd tijdens haar opleiding Literaire Creatie geveld door een zeldzame ziekte die haar op korte tijd van nek tot tenen verlamde. Na een lang herstel debuteerde ze met 'Buiten blijft het zondag' (Uitgeverij Vrijdag), een roman gebaseerd op haar ziektegeschiedenis. Ze werkt nu aan 'Het ouderlijk huis', de roman die – als ze niet ziek was geworden – haar debuut zou zijn geweest.

Gerrit Janssens wist als kind al dat hij strips wilde gaan maken, maar bekwaamde zich later toch vooral in het schrijven eerder dan in het tekenen. Hij debuteerde eerder dit jaar met de roman 'Twaalf' (Ambo | Anthos), die op de shortlist voor de Bronzen Uil 2017 staat.

Ignace Pollet doet aan de Leuvense universiteit onderzoek rond ontwikkelingssamenwerking en interculturaliteit. Jazz, wielrennen en uiteraard schrijven zijn zijn passies. In 2017 verscheen bij Uitgeverij Kramat zijn roman 'Lichaamsvreemd'. Eerder publiceerde hij de anthologie 'De Wereld is Blind' (2007) en de roman 'Kaffa' (2012).

Astrid Haerens studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen en schrijft zowel proza als poëzie. Daarnaast treedt ze af en toe op als performer en werkt ze als freelance theater- en schrijfdocent voor onder andere Jeugd & Poëzie. Eind augustus verscheen haar debuut 'Stadspanters' bij Uitgeverij Polis.

Poëzie

Antoon Van den Braembussche is filosoof, essayist en dichter. In 2016 verscheen van hem 'De stilte en het onuitsprekelijke. Over beeldcultuur, kunst en mystiek' (uitgeverij EPO), een essaybundel op het snijvlak van filosofie en literatuur. Zijn zevende dichtbundel, 'Alles komt terug', verschijnt in maart 2018 bij Uitgeverij P.

Siel Verhanneman deelt sinds 2012 korte poëtische stukjes op sociale media, onder het pseudoniem 'Vijftiendeverdieping'. De vele positieve reacties leidden in 2016 tot de publicatie in eigen beheer van haar bundel 'Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd', met illustraties van Larissa Viaene. De oplage van 400 exemplaren was binnen de kortste keren uitverkocht; de herdruk verscheen bij Manteau.

Dorien De Vylder behaalde selecties in de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, Write Now!, Naft voor Woord, won diverse poëzieprijzen en publiceert nu en dan in literaire tijdschriften. Ze is (eind)redacteur bij Kluger Hans en woont en werkt als huisapotheker in Gent. Haar gedichtenbundel 'Vertraagd stilleven' verscheen onlangs bij Uitgeverij Vrijdag.

Kinder- en jeugdliteratuur

Goedele Ghijsen is leerkracht Nederlands en publiceerde bij uitgeverij Van In al drie verhalen voor in de klas. Ze is afgestudeerd aan de opleiding Literaire Creatie aan de Genkse Academie voor Muziek, Woord, & Dans en de SchrijversAcademie van Creatief Schrijven in Antwerpen. In juli van dit jaar werd het groeiboek 'Sep gaat op reis' uitgegeven bij Van Halewyck.

Non-fictie

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. Ze groeide op in de Kempen maar woont intussen in Berchem. In 2014 schreef ze een open brief over racisme die viraal ging en sindsdien verdiept ze zich in het thema. Ze is redactrice bij Charlie Magazine en debuteerde in mei van dit jaar met het autobiografische boek 'Brief aan Cooper en de wereld' (Manteau).

Karim Schelkens is academicus, biograaf en dichter. Hij publiceerde o.a. een biografie van kardinaal Danneels bij Polis (2015). In oktober 2017 verschijnt zijn dichtbundel 'Enkel tegen enkel' bij Uitgeverij Vrijdag. Schelkens maakt deel uit van het dichterscollectief 'Dichters van Vrijdag'.

David Dessin studeerde filosofie aan de KU Leuven en is sinds 2011 onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, waar hij werkt rond godsdienst en literatuur. Dit voorjaar verscheen zijn non-fictieboek 'God is een vluchteling' (Polis), dat het verhaal vertelt achter de verborgen terugkeer van het christendom in de Lage Landen.

Sandra Cordier is graficus en amateur paleontoloog. Begin dit jaar verscheen haar non-fictieboek 'De botten van de Borinage' (Uitgeverij Vrijdag): het unieke verhaal van het leven, de dood en vooral de herrijzenis van de iguanodons van Bernissart in 1878. De cruciale vraag: hoe kwamen de iguanodons in de mijnschacht van Bernissart terecht?

Illustratie

Larissa Viaene is illustrator, beeldend kunstenaar en performer. Ze studeerde af als Master in de Multimediale Vormgeving. Ze maakte illustraties voor de poëziebundel 'Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd' van Siel Verhanneman (Manteau).

Strips

Nix (pseudoniem van Marnix Verduyn) is een stripmaker die vooral bekend is van zijn bekroonde reeks 'Kinky & Cosy', over de gelijknamige ondeugende tweeling. Die stripreeks kreeg een tweede leven in animatiefilmpjes en een derde in de rondreizende expo 'The Kinky & Cosy Experience'.

Stripauteur Wauter Mannaert debuteerde in 2010 met 'Ondergronds' bij Oog&Blik/De Bezige Bij. Sindsdien verschenen ook nog ‘El Mesías’, een ambitieuze graphic novel over de strijd van een klein dorp in Andalusië tegen het kapitalisme en 'Weegee', over het leven van de Amerikaanse misdaadfotograaf Arthur Fellig.

Vertalingen in het Nederlands

Piet Devos is schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper. Doordat hij op vijfjarige leeftijd blind werd, raakte hij al vroeg gefascineerd door onze uiteenlopende manieren van waarnemen. Later legde hij zich als essayist dan ook toe op de cultuurgeschiedenis van de zintuigen en het leven met een zintuiglijke beperking. Daarnaast werkt hij ook als vertaler. Hij vertaalde onder meer 'Hogevalk, of de reis aan de parachute' van de Chileense dichter Vicente Huidobro.