Dertien nieuwe auteurs kunnen vanaf nu ook geboekt worden voor een lezing met subsidie. We verwelkomen deze nieuwkomers uit verschillende genres.

Proza

Els Depuydt is een Gentse auteur met West-Vlaamse roots. Samen met haar schrijfpartner Herbert De Paepe publiceerde ze onder de naam De Paepe & Depuydt al drie thrillers, en ook een kortverhaal in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift Ellery Queen Mystery Magazine. Dit voorjaar debuteerde ze als soloauteur met de psychologische roman Mia (Vrijdag).

Maaike Monkerhey is onderwijzeres en auteur. Al bijna zeventien jaar werkt ze in de klas rond verhalen. Dit jaar debuteerde ze op papier met de historische roman Niet omkijken, Camille (Bibliodroom), die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Hilde Van Malderen is freelance sportjournalist, presentatrice en auteur. Ze heeft al jaren ervaring in de sportwereld, maar is daarnaast ook historica met een passie voor internationale politiek en literatuur. In augustus van dit jaar debuteert ze als proza-auteur met Kathaai (Manteau).

Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur

Ina Hallemans studeerde vrije grafiek aan het Sint-Lukas instituut in Brussel. Ze heeft ervaring als grafisch ontwerper en als docent, maar legde zich gaandeweg meer en meer toe op illustratiewerk. Ze maakt vooral illustraties voor kinderboeken, bijvoorbeeld de Belladonna-reeks (De Eenhoorn). Haar specialisatie zijn natuurillustraties en paarden.

Leen van Tichelen houdt van het experiment en zoekt in haar werk het speelse en avontuurlijke op. In haar lezingen kiest ze voor een interactieve aanpak waarbij het publiek niet alleen kennismaakt met haar werk maar ook wordt aangemoedigd om te filosoferen en creatief aan de slag te gaan. Samen met auteur Jo Verhenne maakte ze het boek Feest, dat dit voorjaar verscheen bij Les îles.

Jo Verhenne is wetenschapper en auteur. In haar verhalen en projecten gaat ze steeds op zoek naar menselijke drijfveren en grappige gedragingen. Samen met illustrator Leen van Tichelen maakte ze het boek Feest (Les îles), over groeien en volwassen worden – een uitnodiging om te filosoferen met kinderen.

Ilona Plichart is trainer, coach en auteur. Ze leidt mensen op om samenleesgroepen te begeleiden en was jarenlang coördinator bij Wablieft, het centrum voor duidelijke taal. Haar meest recente boek is De droom van Christoffel (Vrijdag), dat gaat over grote dromen en hoe je die een beetje kan waarmaken.

Louize Perdieus is illustratrice en leerkracht beeldende kunsten. In 2015 won ze in de illustratiewedstrijd Picturale in Ronse de Picturale Pushprijs voor jong talent. In 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt (Lannoo, 2017) weet ze via haar illustraties een flinke portie humor, emotie of een doordenker toe te voegen.

(Slam)poëzie

Jan M. Meier, pseudoniem van Jean-Marie Maes, is dichter en essayist. Hij publiceerde creatieve, literair-kritische en wetenschappelijke bijdragen in bladen als het Nieuw Vlaams Tijdschrift, De Vlaamse Gids, Yang, Poëziekrant en Ons Erfdeel. Hij is redactielid bij Deus ex Machina. Zijn meest recente dichtbundel, Engelenspoor, verscheen dit jaar bij Uitgeverij P.

Kim Pauwels studeerde Romaanse filologie en cultuurmanagement. Ze geeft dagelijks haar passie voor taal en tekst door aan haar leerlingen. Begin 2016 verscheen haar debuutbundel Tweelingstrijd (Vrijdag). Die maakt haar poëzie eindelijk toegankelijk voor een breed publiek.

Spitler, het pseudoniem van Younes van den Broeck, is een dichter die via spoken word, slam poetry, rap en performance een stem geeft aan mensen die doorgaans nauwelijks gehoord worden. De thematiek van zijn werk is vaak maatschappijkritisch en gekleurd door symboliek. Onder de naam Spitlart zet deze artistieke duizendpoot zijn maatschappelijk engagement om in beeldende kunst.

Erwin Steyaert studeerde klassieke filologie en filosofie in Gent en Leuven. Hij publiceerde onder meer in Poëziekrant en Het Liegend Konijn en won diverse poëzieprijzen, waaronder de Melopee poëzieprijs en de poëzieprijs van de stad Oostende. Hij is stichtend lid van het dichterscollectief Pazzi di Parole, dat zowel op podium als papier actief is en in 2015 de bundel ‘Een kier in het rumoer’ (Uitgeverij P) uitbracht.

Non-fictie

Eric Rinckhout is freelance journalist en auteur. Zijn specialisaties zijn beeldende kunst en literatuur. Hij schreef onder meer twee boeken over Willem Elsschot. In augustus van dit jaar verschijnt van zijn hand Magritte ontsluierd (Manteau), een biografie in vijftig schilderijen. Daarnaast werkt hij aan een biografie van schilder Eugeen Van Mieghem die midden 2019 bij uitgeverij Polis verschijnt.

Alexander Roose is de auteur van La curiosité de Montaigne (Parijs, 2015). Voor acteur Koen de Sutter schreef hij de monoloog Montaigne. Hij doceerde aan de universiteit van Cambridge en was fellow en Director of Studies in Clare College. Tegenwoordig is hij docent Franse literatuur aan de Universiteit Gent. In 2016 verscheen bij Polis zijn De Vrolijke Wijsheid. Zoeken, denken en leven met Montaigne.

Dominique Soenens is van opleiding filosoof en communicatiedeskundige. Als onderzoeksjournalist bijt hij zich vast in alles wat hem interesseert: van arbeidsmarkt over technologie tot wetenschap. In zijn eerste boek Lobbyen in de westraat (EPO) gaat hij op zoek naar hoe zwaar sommige lobby’s wegen op de politieke besluitvorming in ons land.

Ludo De Witte is socioloog, onderzoeker en auteur van tal van ophefmakende non-fictieboeken, waaronder De moord op Lumumba, Wie is bang voor moslims? En Huurlingen, geheim agenten en diplomaten (allen Van Halewyck). In september 2017 verschijnt De laatste oorlog. Laten we het kapitalisme de planeet verwoesten? (werktitel).