Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar

Sofie Leyts

Biografie

Sofie Leyts (1978) werkt in de bibliotheek van Brugge en als jeugdauteur bij uitgeverij Pelckmans, twee jobs die ze met veel boekenliefde uitvoert. In 2018 verscheen haar debuut 'Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter' bij uitgeverij Van Halewyck. Bij dezelfde uitgeverij volgde ook 'Jozefien Wachters en de strijd om altijd' (2020), een boek dat ook genomineerd werd voor de Leesjury. 'De familie Claus' (Pelckmans/Rubinstein), het boek bij de gelijknamige film met Jan Decleir als kerstman in de hoofdrol verscheen in 2021. Momenteel werkt Sofie aan haar eerste roman voor volwassenen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter

Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter

Cover van boek Jozefien Wachters en de strijd om altijd

Jozefien Wachters en de strijd om altijd

Cover van boek De familie Claus

De familie Claus

Lezingen

Sofie Leyts biedt twee verschillende lezingopties aan:

1. Een auteurslezing waarbij Sofie vertelt over hoe ze schrijver werd en welke rol boeken, lezen en schrijven elke dag in haar leven spelen. Ook het schrijfproces komt aan bod: hoe komen de ideeën aanwaaien? Hoe vang je een fantasiewereld in woorden? Waarom is schrijven echt hard werken? Hoe maak je van een film een boek? Waarover zou ze nog eens een boek moeten schrijven? Tot slot leest ze een fragment voor en krijgen de kinderen de gelegenheid om vragen te stellen.

2. Het boekenbord: een workshop waarbij Sofie spelenderwijs aan de slag gaat met boeken. Het boekenbord is een variant op het alom gekende ganzenbord en wordt in een lange slinger op de grond gelegd. Er is voor elk wat wils: fictie en non-fictie, verhalen, gedichten, prentenboeken, series, bekroonde boeken, oude en nieuwe boeken, boeken voor kinderen die lezen moeilijk of vervelend vinden, boeken voor veellezers en boeken in alle genres: spannend, grappig, kunstzinnig, ontluisterend, rakend, informatief, kritisch en ontspannend.

 

Bij elk vakje van het boekenbord hoort een leesfragment, een opdracht of een vraag. Op die manier gaat de klas samen lezen, dichten, filosoferen en bovenal ontdekken dat er voor elke smaak wel een boek te vinden is. We zoeken welk boek bij wie zou passen en waarom, wat een boek voor iemand kan betekenen, welke hulpmiddelen er zijn om boeken te vinden die echt bij die persoon horen en waarom wegdromen in een boek het allerleukste is wat er bestaat. Wel is het oppassen geblazen bij de valkuilen in het spel. Misschien moet je plots een liefdesgedicht voordragen of je wagen aan een kleine rijmmarathon!

Praktisch

  • Voor optie 1 (de gewone lezingen) voorzie je als organisator een laptop en een beamer.
  • Voor optie 2 (het boekenbord) is er alleen voldoende ruimte nodig (bijvoorbeeld een klaslokaal met alle banken aan de kant).

Neem contact op met Sofie Leyts

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.