Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza, Vertaling in het Nederlands
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Frans, Historisch bewustzijn, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Rokus Hofstede

Biografie

Rokus Hofstede (1959) is vertaler en essayist. Hij is geboren in Hengelo (Nederland), maar bracht het grootste deel van zijn leven in België door. Momenteel woont hij in Brussel. Hij studeerde Sociale Geografie, Culturele Antropologie en Filosofie in Groningen en Utrecht. Aan het einde van de jaren 80 spitste hij zich toe op het vertalen van Franse literatuur. Daarbij focust Rokus vooral op het essayistische proza van Barthes, Bourdieu, Ernaux, Michon en Perec. Hij vertaalde samen met Martin de Haan werk van Régis Jauffret, Marcel Proust en Joris-Karl Huysmans, en samen met Katrien Vandenberghe werk van Bruno Latour. Daarnaast recenseerde Rokus ook een tijdje Franse literatuur voor het Nederlands dagblad De Volkskrant. Momenteel geeft hij ook workshops literair vertalen aan de Vertalersvakschool in Antwerpen. Voor zijn vertaaloeuvre ontving hij in 2005 de Elly Jafféprijs en in 2021 de Martinus Nijhoffprijs.

Uitgelichte titels

Cover van boek Annie Ernaux, De jaren ('Les Années'. 2008), De Arbeiderspers, 2020

Annie Ernaux, De jaren ('Les Années'. 2008), De Arbeiderspers, 2020

Cover van boek C. F. Ramuz, Schoonheid op aarde ('La Beauté sur la terre', 1927), Van Oorschot,  2023

C. F. Ramuz, Schoonheid op aarde ('La Beauté sur la terre', 1927), Van Oorschot, 2023

Cover van boek Pierre Michon, Roemloze levens ('Vies minuscules', 1984), Van Oorschot, 2001

Pierre Michon, Roemloze levens ('Vies minuscules', 1984), Van Oorschot, 2001

Lezingen

Rokus geeft lezingen over het vertaalvak en hoe vertalingen tot stand komen. Daarbij focust hij op Franse literatuur en literair vertalen. Een voorbeeld van één van zijn online lezingen ‘Stijl in vertaling’, kan je terugvinden via YouTube. Rokus vindt dat een lezing pas interessant wordt als ze net niet ‘gelezen’ wordt, maar al doende ontstaat. Daarbij vindt hij contact met de toehoorders heel erg belangrijk. Hij bereidt zijn lezingen voor, maar vertrouwt ook op zijn improvisatievermogen en speelt in op de context, zowel bij live als online lezingen. Het publiek kan niet alleen luisteren, maar ook meedenken en reageren. Rokus presenteert soms ook voorbeelden of citaten, daarvoor maakt hij gebruik van een PowerPointpresentatie.

Neem contact op met Rokus Hofstede

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.