Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Patrick De Rynck

Biografie

Patrick De Rynck (1963) is van vele markten thuis: hij schrijft, vertaalt, recenseert en redigeert. Deze geboren classicus kijkt graag achterom om het heden enigszins te snappen. 'De oudheid in jouw leven' is niet toevallig de Grote Boodschap van zijn website. Sinds jaar en dag schrijft hij ook voor grote musea en andere organisaties over kunst en erfgoed. Na het maken van zowat honderdvijftig audiogidsen, is Patrick mogelijks zowat de meest beluisterde auteur van de Lage Landen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het laatste schilderij. Van Jan van Eyck tot Pablo Picasso

Het laatste schilderij. Van Jan van Eyck tot Pablo Picasso

Cover van boek De kunst van het kijken. Van Giotto tot Warhol

De kunst van het kijken. Van Giotto tot Warhol

Lezingen

Patrick biedt twee soorten lezingen aan, die hij ondersteunt met beeldmateriaal:  

  1. Het is een opvallend fenomeen de jongste jaren: de grote aandacht voor het late en laatste werk van grote schilders als Bellini, Titiaan, Rembrandt, Goya, Turner, Manet, Van Gogh, Mondriaan, Picasso enzovoort. In tentoonstellingen worden clichés ontmaskerd en pakt men uit met de resultaten van nieuw onderzoek. Dat is op zijn minst een interessante evolutie. Patrick brengt de laatste werken van dertig grote namen samen. Zonder aan sensatiezucht te doen, gaat hij in op vragen als: wat zijn de jongste inzichten over die laatste werken? Welk fake news doet er de ronde over? Hoe evolueert de appreciatie? Gaat het om laatste opflakkeringen of is het juist het omgekeerde? De antwoorden op die vragen leveren boeiende en vaak pakkende verhalen op.  
  2. We nemen draconische maatregelen, openen dozen van Pandora en hakken (gordiaanse) knopen door. We lopen marathons, steken onze middelvinger op en noemen onze bedrijven Midas of Argus. ‘Carpe diem’, vrij vertaald YOLO, is onze levensfilosofie en onze complexen en syndromen noemen we naar Oidipous, Elektra, Medea enzovoort. Onze kunstenaars blijven intussen maar putten uit de oude verhalen. Zware kost? Dagelijkse kost! Vaak merken we het niet op, maar de oudheid is écht alomtegenwoordig in onze levens. Ook in jouw omgeving en dagelijks leven. Zelfs in jouw emoties en gedachten. Classicus Patrick reikt je een nieuw – of oud – paar ogen aan. Wie hem bezig hoorde, kijkt voortaan anders naar de wereld.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een ruimte met goede akoestiek en een beamer met goede beeldkwaliteit.

Neem contact op met Patrick De Rynck

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.