Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Poëzie
Thema’s
Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Merel Eyckerman

Biografie

Merel Eyckerman (1981) behaalde een master in Illustratie  aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Sinds 2003 illustreert ze vooral prentenboeken, maar ook educatieve uitgaven en tijdschriften. Haar boeken zijn vertaald in meer dan twintig landen. Merels werk is sfeervol en kenmerkt zich door een elegantie en grote precisie. Ze is dol op kleur, vormgeven en creëren. Haar kleurgebruik is dan ook opvallend: het lijkt zacht, maar is tegelijk erg weldoordacht. Hoewel haar illustraties heel herkenbaar zijn, verrassen ze door bijzondere details en subtiele grapjes. Merels dummy’s zijn vaak ‘frutselboekjes’ op postzegelformaat, haar schetsen niet meer dan thumbnails die ze voor uitwerking digitaal ‘opblaast’. Ze maakt nooit te veel schetsen, maar sprokkelt liever ideeën en associaties in haar hoofd.

 

Naast illustreren is Merel dol op geschiedenis. Deze interesse mocht ze uitdiepen toen ze als student wetenschappelijk tekenaar de kans kreeg mee te werken aan archeologisch onderzoek. Van 2006 tot en met 2019 combineerde ze haar werk als illustrator met het onderzoekspoject ‘Non-fictie grafisch ontwerp aan de hand van opgravingen in Egypte’, waarvoor ze samenwerkte en publiceerde met archeoloog Stan Hendrickx. Hierdoor komt ze regelmatig in Egypte, meestal met een onderzoekersteam van de KU Leuven.

 

De tekentafel van Merel staat naast die van illustrator Benjamin Leroy; haar studiemaatje, nu man en papa van hun zoon Rien en nog veel meer. Ze werken samen maar maakten (nog) nooit samen een boek.

Uitgelichte titels

Cover van boek Opruimen doe ik morgen

Opruimen doe ik morgen

Cover van boek Elke dag iemand anders

Elke dag iemand anders

Cover van boek De duizend ikken van Daan

De duizend ikken van Daan

Lezingen

Intuïtief tekent Merel de mensen die ze graag zou willen tegenkomen en de huizen waar ze graag in zou willen wonen. Op voorhand weet ze vaak niet precies hoe de illustratie eruit zal komen te zien. Alleen in haar werk als archeologisch tekenaar moet alles precies kloppen en mag er niets uit de duim worden gezogen. Wanneer archeologen een stuk van een pot of kruik vinden, reconstrueert Merel in een tekening de ontbrekende delen en details. Haar werk als illustrator is dus heel uiteenlopend: van prentenboeken tot detailtekeningen van gevonden voorwerpen.

 

Tijdens haar lezingen praat ze graag voor en met kinderen over de verschillende aspecten van haar job. Hierbij geeft ze hen een inkijkje in haar dagelijkse bezigheden. Hoe komt ze op ideeën? Hoe knutselt ze vanuit de eerste schetsen een heel klein dummy’tje en waar komen de personages in haar boeken vandaan? Ook vertelt ze welke verhalen ze zelf als kind keer op keer wilde horen of lezen.

Tijdens lezingen wordt Merel zelf steeds weer verrast. Iedere toehoorder ziet haar tekeningen door een andere ‘bril’.

Praktisch

  • De groep telt maximum 60 toeschouwers, oftewel twee klassen.
  • De organisator voorziet een beamer met HDMI-aansluiting en projectiescherm (inclusief verduisterde ruimte).
  • Een tafeltje voor Merels spullen is handig.
  • Het publiek zit comfortabel op stoelen, banken of krukjes, niet op kussens op de grond.
Voor deze auteur kan je geen korting meer aanvragen voor lezingen die plaatsvinden in 2024. Er is een limiet van 15 kortingen per auteur per jaar. Uiteraard kan je wel nog een lezing zonder korting organiseren.

Neem contact op met Merel Eyckerman

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.