Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Matthias Declercq

Biografie

Matthias Declercq (1985) is afkomstig uit West-Vlaanderen en woont in Gent, waar hij Politieke en Sociale Wetenschappen studeerde. Daarna belandde hij op de redactie van De Morgen. Tot zijn vijfentwintigste had hij nauwelijks een boek aangeraakt, maar al schrijvend voor de krant ontdekte hij een voorliefde voor taal en verhaal. Zijn interesse mondde uit in twee non-fictieboeken: ‘De val’ (Manteau, 2017) en ‘De ontdekking van Urk’ (Podium, 2020). In beide publicaties behandelt hij thema’s die dicht bij zijn leefwereld aanleunen.

 

Met 'De val', waarin hij het tragische lot van een groepje wielrenners reconstrueert, werd Matthias tweede in de Debuutprijs 2017. Het boek leidde ook tot een zesdelige documentaire op Canvas en Eén. Voor zijn tweede boek, 'De ontdekking van Urk', verhuisde Matthias een half jaar naar Nederland. Hier trok hij in bij een gastgezin op Urk, een klein dorp dat in Nederland bekend staat als de meest godvrezende en gesloten gemeenschap van het land. Op het voormalige eiland stootte hij op een verbazingwekkende wereld die in kilometers zo dichtbij is, maar tegelijk zo ver van ons af staat. Met ‘De ontdekking van Urk' won Matthias in 2021 de Confituur Boekhandelsprijs en De Loep voor beste onderzoeksjournalistiek van Vlaanderen en Nederland, in de categorie signalerende onderzoeksjournalistiek.

Uitgelichte titels

Cover van boek De val

De val

Cover van boek De ontdekking van Urk

De ontdekking van Urk

Lezingen

Matthias geeft niet langer lezingen over 'De ontdekking van Urk', maar gaat wel nog in gesprek over 'De val' en over het schrijven van non-fictie.

 

Matthias gaat graag in gesprek over zijn liefde voor de Nederlandse taal, hoe die hem aanzette tot (durven) schrijven en hoe dat resulteerde in boeken.

 

Tijdens zijn lezingen gaat Matthias ook dieper in op de thema’s van zijn twee boeken. Zo is wielrennen het decor van ‘De val’, een sport die zich volgens Matthias meer dan eender welke sport leent tot literair taalgebruik. Matthias vertelt over het ontstaan van de sport en de cultuur waarrond die is gebouwd.

 

De bespreking van ‘De ontdekking van Urk’ slaat een totaal andere weg in. Het boek over de godvrezende en gesloten gemeenschap behandelt thema’s als identiteit, cultuur, religie, werk, afkomst, maar ook drank en drugs. Matthias gaat samen met het publiek in op volgende vragen:

Hoe ga je als mens om met je geboorteplek, met je wortels? Hoe verhoudt een mens zich tot de gemeenschap? Wie bepaalt het gedrag en de regels in een dorp? Wat is de rol van geografie in identiteit? Wie durft te breken met het dorp, met familie, met vrienden? Hoe geef je je eigen leven vorm?

 

Hij bespreekt ook de totstandkoming van zijn boeken. Hoe krijg je mensen aan het praten? Hoe krijg je toegang tot een gesloten gemeenschap? Hoe moeilijk is het te schrijven over een bestaand dorp? En hoe ga je om met persoonlijke levensverhalen van mensen? Of met dagboeken? Is er ooit sprake van zelfcensuur?

 

De lezingen van Matthias nemen bij voorkeur de vorm aan van een interview of dialoog. Het publiek kan zeker hun eigen inbreng geven. Er is ook beeldmateriaal voorzien.

Neem contact op met Matthias Declercq

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.